ßßß
Klasyczne muffinki z twarożkiem w środku - jak kawałeczek sernika zatopiony w każdej muffince :-). Nie można ich nie polubić, a przygotowanie jest bardzo proste!Składniki na około 12 sztuk:2,5 szklanki mąki pszennej1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekówszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaewentualnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego100 g masła, rozpuszczonego1 szklanka mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)*2 jajkaW jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników. Nie mieszać zbyt długo.Dodatkowo:250 g sera twarogowego1 żółtkocukier wanilinowy (8 g)Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym.Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Ciasto wykładać do 3/4 wysokości foremki.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.* Jeśli jogurt jest gęsty,można jego dodać jeszcze 1/4 szklanki więcej.Smacznego :-).