Wykonanie
Klasyczne muffinki z
twarożkiem w środku - jak kawałeczek sernika zatopiony w każdej muffince :-). Nie można ich nie polubić, a przygotowanie jest bardzo proste!Składniki na około 12 sztuk:2,5 szklanki
mąki pszennej1/2 - 3/4 szklanki drobnego
cukru do wypiekówszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniaewentualnie 1 łyżeczka
cukru wanilinowego100 g
masła, rozpuszczonego1 szklanka
mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)*2
jajkaW jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre:
masło,
mleko, roztrzepane
jajka.Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników. Nie mieszać zbyt długo.Dodatkowo:250 g
sera twarogowego1
żółtkocukier wanilinowy (8 g)
Ser twarogowy (250 g) wymieszać z
żółtkiem i
cukrem wanilinowym.Foremki do muffinek wysmarować
masłem, wysypać
bułka tartą. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej
sera. Ciasto wykładać do 3/4 wysokości foremki.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.* Jeśli
jogurt jest gęsty,można jego dodać jeszcze 1/4 szklanki więcej.Smacznego :-).