ßßß
Składniki (ok. 12-15 sztuk):- 2 jajka,- 100 g roztopionego masła,- 1 szklanka mleka,- 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej,- szczypta soli,- 3/4 szklanki cukru,- masa serowa: 250 g sera twarogowego, 8-10 g cukru z prawdziwą wanilią, 1 duże lub 2 małe żółtka.Składniki mokre (jajka, masło, mleko) mieszamy w jednej misce, suche (mąka, sól, cukier) w drugiej. Zawartość obu misek łączymy w jednej - krótko, tylko do połączenia. Masę serową przygotowujemy z podanych składników. Foremki na muffinki napełniamy następująco: łyżka ciasta, łyżeczka masy serowej, łyżka ciasta - do 3/4 wysokości (w sumie). Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut (do suchego patyczka). Smacznego!