Wykonanie
Cześć :)I co ja mam teraz zrobić. Pani Owca mnie zostawiła z kilkoma
gruszkami i jakimś kuchennym magazynem. Pewnie wiedziała że coś tam znajdę i zrobię. Wyszukałem tam przepis na Clafoutis z
gruszkami.
Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem co to w ogóle jest. Wyszło na to, że to jakiś słodki francuski deser.Następnie co zrobiłem to wytrzeszczyłem oczy jak zobaczyłem przepis.Sami zobaczcie dlaczego i co mi wyszło z tego.Zapraszam!Składniki:150 g
mąki pszennej150 g
cukru1 łyżeczka
cukru wanilinowego2
jajka2
żółtka40 g
masła300 ml
mleka4
gruszkiWykonanie:Wykonanie bardzo proste.
Mąkę mieszamy z
cukrem, następnie dodajemy
jajka i
żółtka i ucieramy.Roztopione
masło wlewamy razem z
mlekiem i dalej mieszamy.Delikatnie wymieszane ciasto wylewamy do foremki i dekorujemy kawałkami
gruszki (umyte, obrane, posiekane), które wcześniej wymieszaliśmy w roztopionym
maśle z
cukrem (odrobina
masła i 2-3 łyżki
cukru).
Niby pieczemy 30-40 minut w 180 st. , ale jak to ze mną... godzina też będzie dobra jak się nic nie wydarzy :)Ciasto jest lekko wyrośnięte mimo że nie używaliśmy ani grama
proszku do pieczenia.Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!