Wykonanie
Nic tak nie ociepla domowej atmosfery w letni deszczowy dzień jak nagrzany piekarnik i unoszący się w domu zapach
drożdżowego ciasta. Dlatego u nas z ulewą i szarością dnia walczymy zajadając słodkie drożdżówki z
truskawkami . Do których upieczenia zainspirował mnie przepis Pani Doroty z "Moich wypieków "Składniki na drożdżówki:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki letniego
mleka3 łyżki
cukru1
jajko1
żółtko1/4 łyżeczki
soli60 g roztopionego
masła7 g
drożdży suchych lu 12 g świeżych400 g
truskawek1
jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczekSkładniki na kruszonkę:pół szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego60 g miękkiego
masłaPrzygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mnniejsze cząstki jeśli są bardzo duże.
Mleko,
cukier,
jajko i
żółtko wkładamy do jednego naczynia i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy
mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn),
masło i
sól. Wyrobiamy gładkie, nie klejące się ciasto, dosypując
mąki jeśli zajdzie taka potrzeba.Gdy ciasto jest już gotowe, zostawiamy je pod przykryciem w misce w ciepłym miejscu i czekamy aż urośnie Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie krótko je zagniatamy i dzielimy na 9 równych części. Formujemy z nich okrągłe bułeczki i ukladamy na blaszce,zostawiając pomiędzy nimi odległości. Przykrywamy i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości.W czasie kiedy
bułki rosną my zagniatamy kruszonkę i włączamy piekarnik ustawiając temperaturę na 190°CGdy bułeczki urosną, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, w którym układamy
truskawki.Przed ułożeniem
owoców, zagłębienie mozna posypać
bułką tartą lub
kaszą manną, które pomogą wchlonąć sok,który podczas pieczenia mogą puścić
owoce.Przed pieczeniem smarujemy
bułki roztrzepanym
jajkiem i posypujemy przygotowaną kruszonką.Pieczemy 25 minut w 190°C.
Bułki są pyszne :) Smacznego :)