Wykonanie
Drożdżówki z
truskawkami i kruszonką są doskonałe na śniadanie.
Ciasto drożdżowe jest lekko słodkie, mięciutkie i bardzo smaczne.
Składniki:- 500g
mąki pszennej,- 1 szklanka letniego
mleka,- 4 łyżki
cukru,- 2
jajka,- szczypta
soli- 60g miękkiego
masła,- 25g świeżych
drożdży,- 300g
truskawek,(kruszonka)- 1/2 szklanki
mąki pszennej,- 4 łyżki
cukru- 50g
masła,- 1 łyżka
cukru wanilinowegoMleko podgrzać, musi być letnie (nie gorące!), Odlać 1/4 szklanki
mleka. W pozostałym rozpuścić 60g
masła. Rozkruszyć
drożdże w miseczce - posypać 1 łyżka
cukru, zalać odstawionym letnim
mlekiem, wymieszać i dodać 3 łyżki
mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 10-15 min).
Jajka rozrzepać lekko z 3 łyżkami
cukru. Dodać
drożdże, wsypać
mąke i szczyptę
soli, wlać
mleko z tłuszczem. Wyrabiać aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swą objętość.Stolnicę oprószyć
mąką i ponownie zagnieść casto. Rozwałkować na placek grubości 2-3 cm. Szklanką wycinać kółka. Przykryć, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym krążku, dnem szklanki zrobić wgłębienie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
między palcami
Truskawki umyc i obrać z szypułek. Pokroić na kawałki i włożyć we wgłębienie i posypać kruszonką.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20-25min. Wystudzić.
Smacznego,
Kasia ; )