ßßß
Kochani mam dla was kolejne, rewelacyjne bułki pszenne. Są bardzo łatwe, szybkie i każdy bez problemu sobie z nimi poradzi. Przepis znalazłam na instagramie u onijki . Oglądając jej zdjęcia ma się ochotę od razu iść do kuchni i piec pieczywo. A ja tak kocham je piec. I już nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Buły pysznie smakują nawet następnego dnia. Koniecznie spróbujcie tego przepisu. Życzę smacznego i życzę wam cudownego piątku.Składniki:- 500 g mąki pszennej- 140 ml ciepłego mleka- 140 ml ciepłej wody- 8 g suszonych drożdży (lub 15 g świeżych)- 20 g masła- 20 g oleju- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka cukru- 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułekDo miski wsypujemy mąkę. Masło rozpuszczamy i chwilkę studzimy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dolewamy do mąki. Wlewamy także wodę, olej i masło. Dodajemy sól i cukier i zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy, aby wyrosło na 2 godziny.Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy kule, lekko je spłaszczamy i nacinamy pośrodku nożem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut. Upieczone bułki wyciągamy i przekładamy na kratkę, aby wystygły.