Wykonanie
Zainspirowana reklamą w telewizji postanowiłam w tym roku zrobić coś nowego i upiec na święta
drożdżowe zajączki:) Przyznam, że obawiałam się czy podołam aby nadać im odpowiedni kształt i żeby chociaż odrobinę przypominały te sympatyczne zwierzątka :) Myślę że najgorzej nie wyszło, więc postanowiłam się podzielić nimi z
wami jednocześnie składając świąteczne życzenia ! Wesołego Alleluja !!!Składniki:szklanka
mleka3 szklanki
mąki pszennej80 g
masłaopakowanie
drożdży suszonychpół szklanki
cukru1/4 łyżeczki
soli3
jajka6 łyżek
wodyPrzygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy
mąkę i dodajemy
drożdże,
cukier i
sól. Suche składniki mieszamy.
Mleko podgrzewamy i dodajemy je do suchych składników. Dodajemy 2
jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne
masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętośćPo wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych i jeden podłużny wałek. Większe kulki łączymy z mniejszymi sklejając je rozbełtanym
jajkiem z
wodą. Z wałka odkrawamy małe kawałki i formujemy z nich uszy. Przyczepiamy do mniejszych kulek za pomocą drewnianego patyczkaZajączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po wystygnięciu dekorujemy.Smacznego ! ;)