Wykonanie
Tak się zastanawiam kiedy pierwszy raz zetknęłam się z
chlebkami naan ??? Chyba to było na wyjeździe majowym z moimi przyjaciółkami gdzie odwiedziłyśmy sopocką restaurację indyjską (swoją
drogą, boską!). Czyli całkiem niedawno… I było to zdecydowanie za późno! Od tamtej
pory maczałabym
chlebki naan w każdym sosie! A jak się niedługo przekonacie nawet zrobiłabym na ich podstawie pizzę ;) No i nie oszukujmy się cena za jeden chlebek naan w restauracji w porównaniu z ilością i kosztem domowych
chlebków jest nieporównywalna ;) A więc nie ma na co czekać – do dzieła!
Składniki:14 sztuk7 g
suszonych drożdży240 ml ciepłej
wody35 g
cukru3 łyżki
mleka1
jajko1 ¼ łyżeczki
soli560 g
mąki pszennejDo smarowania:50 g
masła rozpuszczonegomały ząbek
czosnkusólWykonanie:W dużej misce mieszamy ze sobą
drożdże oraz ciepłą
wodę. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią. Dodajemy
cukier,
mleko,
jajko,
sól oraz
mąkę, taka by powstało miękkie ciasto, nieklejące się do miski. Ugniatamy przez około 6 – 8 minut w misce z końcówką z hakiem lub na posypanej
mąką stolnicy. Gotowe ciasto umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. godzinę.Po wyrośnięciu ciasto chwilę ugniatamy i formujemy kulki wielkości piłki golfowej, które wykładamy na stolnicę, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do podwojenia objętości.Następnie każdą z kulek rozwałkowujemy na nierówny owal. Patelnię delikatnie naoliwiamy i smażymy placuszka przez około 2 minuty.Smarujemy nieusmażoną część rozpuszczonym
masłem wymieszanym z
czosnkiem i
solą, odwracamy i smażymy przez 2 minuty, usmażoną stronę również smarujemy
masłem i ponownie przewracamy posmarowaną stroną do dołu i smażymy, aż się zarumieni. Tak postępujemy z każdym
chlebkiem.Smacznego!
Źródło: tutaj