Wykonanie
Ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany
masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych
smakowych wersji, od słonej, po słodką. Szczególnie polecam 🙂Zobacz też:
Ziołowy chlebek odrywanyPorcji: 1 Czas gotowania: 2 godzinySkładniki100 ml
mleka100 ml
wody60 g
masła450 g
mąki pszennej1 opakowanie
drożdży suszonych2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2
jajka10
pomidorów suszonych w zalewie60 g
parmezanuząbek
czosnkusól do smakuPrzepis1Na gaz wstawiamy rondelek z
wodą i
mlekiem, po czym roztapiamy w nim
masło i odstawiamy do przestygnięcia.2Do miski wsypujemy
mąkę,
drożdże,
cukier i
sól.3Dodajemy
jajka, wlewamy przestudzone
mleko i rozrabiamy mikserem ciasto.4Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość.5Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy
olejem, aby się do niego nie przyklejało.6W międzyczasie
pomidory blendujemy ze startym
parmezanem i
czosnkiem, doprawiamy
solą do smaku.7Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego prostokąt.8Dzielimy ciasto na 5 części i wyrabiamy z każdej części prostokątny placek - tak jak na poniższym zdjęciu.9Każdą z części smarujemy zblendowanymi
pomidorami z
parmezanem i
czosnkiem.10Następnie nakładamy jeden kawałek ciasta na drugi.11Ciasto ponownie dzielimy-kroimy na 5 części - jak na zdjęciu.12Układamy powstałe "kromki" ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut.13Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg). Pieczemy około 50 minut do zrumienienia.