ßßß Cookit - przepis na Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami

Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych smakowych wersji, od słonej, po słodką. Szczególnie polecam 🙂
Zobacz też: Ziołowy chlebek odrywany
Porcji: 1 Czas gotowania: 2 godziny
Składniki
100 ml mleka
100 ml wody
60 g masła
450 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
10 pomidorów suszonych w zalewie
60 g parmezanu
ząbek czosnku
sól do smaku
Przepis
1
Na gaz wstawiamy rondelek z wodą i mlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia.
2
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól.
3
Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto.
4
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość.
5
Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało.
6
W międzyczasie pomidory blendujemy ze startym parmezanem i czosnkiem, doprawiamy solą do smaku.
7
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego prostokąt.
8
Dzielimy ciasto na 5 części i wyrabiamy z każdej części prostokątny placek - tak jak na poniższym zdjęciu.
9
Każdą z części smarujemy zblendowanymi pomidorami z parmezanem i czosnkiem.
10
Następnie nakładamy jeden kawałek ciasta na drugi.
11
Ciasto ponownie dzielimy-kroimy na 5 części - jak na zdjęciu.
12
Układamy powstałe "kromki" ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut.
13
Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg). Pieczemy około 50 minut do zrumienienia.
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2017/02/chlebek-odrywany-z-suszonymi-pomidorami