ßßß
80 ml(1/3 szklanki) oleju lub 2 duże łyżki miękkiego masła1 łyżeczka soli500 g mąki pszennej(dodałam chlebowej)2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżeczka cukru250 g maślanki, mleka lub wody(moje robiłam na wodzie)1 jajkoDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(maślance lub wodzie) z cukrem i zostawiamy na kilka minut, aż zaczną bąbelkować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników oraz wyrośnięte drożdzę i dobrze wyrabiamy(5-10 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut lub do podwojenia objętości. Następnie lekko zagniatamy i dzielimy ciasto na 10 części. Formujemy owalne bułeczki, układamy na blasze w co najmniej 2,5 cm odstępach i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 10-15 minut w temp 220 st C