Wykonanie
Zawsze chciałam zrobić tą zupę, ale trochę się bałam czy wyjcie jak trzeba i czy będzie nam smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna pani z Chin. Zapytałam ją, jak powinnam zrobić to danie. Powiedziała mi wszystko od początku do końca. Wyszło super.
Przygotowanie rosołu –
kurczaka umyć oczyścić z pozostałych piórek itp. Pociąć
kurczaka na kawałki. Zdjąć
mięso z piersi kurzej i trochę z jednej nogi. Na wagę położyć
mięso z nogi i dodać tyle piersi kurzych żeby uzyskać 350 g
mięsa.
Do dużego garnka wlać
wodę (1,8 litra), dodać
mięso z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu godzinę. Następnie dodać jedną
marchew i
korzeń pietruszki, kilka gałązek
natki pietruszki,
cebulki od
szczypiorku,gotować następną godzinę. Przelać rosół przez sito. Czysty rosół wlać ponownie do garnka.
Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki. Proponuje zrobić z
mięsa potrawkę patrz tu http://kuchniapokolen.pl/potrawka-z-kurczaka/
Do czystego rosołu dodać pokrojoną drugą
marchew na bardzo cienkie paseczki,
sos sojowy, potarty
imbir,
makaron, 1 łyżkę posiekanego
szczypiorku i gotować następne 10 minut. Ponownie doprawić do smaku
pieprzem. Dodać liście
kapusty i gotować 30 sek do minuty.
Przygotowanie farszu –
mięso,
czosnek i
cebulę zmielić przez maszynkę do
mielenia mięsa, dodać do
mięsa wszystkie pozostałe składniki farszu. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Przygotowanie ciasta na pierożki – do miski wsypać
mąkę, dodać
jajko i
wodę, zagnieść ciasto na gładką masę. Odstawić ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.Rozwałkować ciasto bardzo cienko, następnie pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm.Na każdym kwadracie ciasta położyć łyżeczkę farszu. Zlepić ciasto w
torebki lub zlepić cztery rogi ciasta razem, następnie boki.
Na stolnicy rozłożyć pierożki, wcześniej podsypać
mąką. Pierożki ugotować w osolonej wodzie i gotować 5 minut. Wyjąć z
wody.Do miseczek wlać rosół, dodać pierożki i serwować. Polecam zupka była pyszna.
Rada – pierożki surowe można zamrozić. Układając je na papierze do pieczenia, jeden obok drugiego. Po dwóch godzinach zdjąć pierożki z papieru i włożyć do woreczków. Tak przygotowane mogą czekać na swoją kolej.Polecam, smacznego