Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to idealny sposób na smaczne jedzenie przy niewielkim nakładzie finansowym. W każdym domu często pojawia się rosół - zwłaszcza na niedzielnych, rodzinnych obiadach. Często po takim obiedzie pozostają ugotowane kawałki
mięsa wołowego i
kurczaka, dzięki którym możemy w kolejnych dniach zjeść pyszny i pożywny posiłek. Wystarczy zrobićCiasto na pierogi:500 g
mąki1 szklanka
wodyszczypta
soliFarsz:500 g
mięsa z rosołu1 duża
cebula1
jajosólpieprzMięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na
oleju. Dodajemy do
mięsa wraz z
jajkiem,
solą,
pieprzem i mieszamy.
Mąkę z
wodą i
solą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej
wody i gotujemy około 3 - 5 minut.Podajemy pokraszone rozpuszczonym tłuszczem ze skwarkami lub podsmażone na patelni.SMACZNEGO :-)