ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z MIĘSEM

PIEROGI Z MIĘSEM

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja to idealny sposób na smaczne jedzenie przy niewielkim nakładzie finansowym. W każdym domu często pojawia się rosół - zwłaszcza na niedzielnych, rodzinnych obiadach. Często po takim obiedzie pozostają ugotowane kawałki mięsa wołowego i kurczaka, dzięki którym możemy w kolejnych dniach zjeść pyszny i pożywny posiłek. Wystarczy zrobić
Ciasto na pierogi:
500 g mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
Farsz:
500 g mięsa z rosołu
1 duża cebula
1 jajo
sól
pieprz
Mięso rosołowe mielimy (jeśli z kością to wcześniej ją usuwamy). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, solą, pieprzem i mieszamy.
Mąkę z wodą i solą zagniatamy na elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy niezbyt cienko i wycinamy szklanką krążki na pierogi. Nakładamy farsz i zaklejamy dokładnie brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 - 5 minut.
Podajemy pokraszone rozpuszczonym tłuszczem ze skwarkami lub podsmażone na patelni.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/08/pierogi-z-miesem-czyli-ekonomia.html