Wykonanie
Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl)
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki2
jaja1 łyżeczka
soli½ szklanki
wodySkładniki na farsz:30 dag
wędliny1
cebula30 dag
mięsasól,
pieprzgałka muszkatołowaWykonanie ciasta:Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. Wycinać małą literatką kółka.Wykonanie farszu:
Cebulę,
wędlinę i
mięso zmielić, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na wcześniej przygotowane ciasto formując pielmienie (zlepiać jak pierogi).
Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pielmienie podawać np. z rosołem, sosem lub polane klarowanym
masłem.