Wykonanie
Poziom trudnościZupa szczawiowa może być przyrządzana zarówno ze świeżego szczawiu jak i konserwowego.
Szczaw to popularna, dziko rosnąca na łąkach, blisko
wody lub uprawiana w ogrodach roślina z rodziny rdestowatych. Znanych jest około 30 odmian szczawiu, większość z nich znalazła zastosowanie w kuchni. W kuchni polskiej ze szczawiu robi się lekko kwaśną zupę szczawiową.
Szczaw zawiera sporo kwasu szczawiowego. Wiąże on zawarty w pokarmie wapń i czyni go nieprzyswajalnym dla organizmu. Tak powstały w wyniku wiązania wapnia przez kwas szczawiowy szczawian wapnia odkłada się w nerkach w postaci kamieni nerkowych. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie należy ani zbyt często, ani zbyt dużo spożywać szczawiu.
Szczaw to również źródło beta-karotenu, kwasu foliowego, witamin C, E oraz z grupy B, a także magnezu, krzemu, żelaza i błonnika pokarmowego.Porcja dla 4-5 osóbSkładniki:2 litry
wody400 g
pręgi wołowej2
marchewki1
pietruszka½ niedużego
pora1
liść laurowy6 ziaren
ziela angielskiego12 ziaren
pieprzusól i
pieprz do smaku1 gruby pęczek szczawiu (ok. 300 g)3 łyżki
śmietany 22%4
ziemniaki4-5
jajek ugotowanych na twardoSposób przygotowania:Do garnka wlać
wodę, włożyć
mięso, obrane i pokrojone w półplasterki
marchewki. Dodać obraną
pietruszkę,
pora i
przyprawy (najlepiej zamknięte w koszyczku, wtedy nie ma problemu z wyłowieniem), przyprawić
solą i
pieprzem.
Wszystko gotować ok. 1½ godziny na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki (
ziemniaki można ugotować osobno, ja często tak robię, bo lubię smak świeżo ugotowanych
ziemniaków w zupie).
Szczaw umyć, odciąć twarde łodygi, liście pokroić na spore kawałki.
Gdy
ziemniaki są miękkie dodać
szczaw, gotować jeszcze przez 5 minut.
Śmietanę zmieszać w słoiku z kilkoma łyżkami zupy, całość wlać z powrotem do garnka, doprawić do smaku.
Zupę szczawiową podawać gorącą z pokrojonym na połówki
jajkiem na twardo.
Smacznego!