Wykonanie
Bardzo lubię kwaśne zupy... Dziś przepis na jedną z moich ulubionych - szczawiową. Zupa ta kojarzy mi się z letnim smakiem dzieciństwa. Niestety nie jest polecana dla osób z problemami nerek i reumatyzmem ze względu na szczawian potasu, który łączy się z wapniem w nieprzyswajalny szczawian wapnia.Niektórzy
ziemniaki gotują osobno, ale ja nie uważam tego za konieczne.Składniki : ( 4 porcje )* 500- 600 ml
wody,* skrzydło/ nóżka z
kury,*
liść laurowy,*
ziele angielskie,* 3 ziarenka
pieprzu,* 3
marchewki,* 1 mała
pietruszka,* mały kawałek
pora,*
kostka rosołowa ( ja użyłam warzywnej domowej roboty),* 3 duże
ziemniaki,* 1 słoik szczawiu (wielkości
dżemu),* 2 łyżki
śmietany,*
sól,
pieprz,* 4
jajka,Przygotowanie :
Kurczaka umyj i zalej zimną
wodą.Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach a
pora pokrój w cienkie plasterki, dodaj do
wody.Dorzuć
przyprawy, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.W
między czasie obierz
ziemniaki i pokrój je w kostkę, dorzuć do zupy.Gotuj do czasu aż
ziemniaki będą miękkie, dodaj
szczaw i gotuj około 10 minut.Dodaj
śmietanę rozmieszaną w kilku łyżkach zupy.Zupę dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Podawaj z
jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego !
* Jeżeli uda Wam się zebrać lub kupić świeży
szczaw do zupy potrzeba go 200- 300 g.
Szczaw taki należy umyć, posiekać drobno i podsmażyć na 2 łyżkach
masła około 10 minut.* Ważne jest aby warzywa były ugotowane przed dodaniem szczawiu, gdyż zawarte w nim kwasy zatrzymają proces gotowania i jarzyny mogą pozostać twarde.