Wykonanie
Wczoraj kupiłam duży pęk świeżutkiego szczawiu na targu warzywnym i dzisiaj zrobiłam z niego pyszną zupę szczawiową.. Z
masełkiem, na
młodych warzywach, z ugotowanym na twardo
jajkiem, mmm...
składniki:2 nóżki z
kurczaka2 średnie
marchewki1 duża
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora4
ziemniakipęk szczawiunać
pietruszki,
selera i
pora związane niciąpół kostki
masła200 ml kwaśnej
śmietany4
jajkasól,
pieprzvegetaliść laurowy,
ziele angielskieUgotować na twardo
jajka.Wstawić
mięso z
liściem laurowym i
zielem angielskim, gotować ok. 30min, dodać pokrojone warzywa, gotować kolejne 30min. Pod koniec dodać związaną
zieleninę.
Szczaw umyć, osuszyć i pokroić dosyć drobno. Na patelni rozpuścić
masło, wrzucić skrojone liście szczawiu i przesmażyć 2-3 min. Wrzucić do garnka.Zahartować
śmietanę (ja używam blendera, wtedy konsystencja jest idealnie gładka) i wlać do garnka. Doprawić do smaku.Gotowe:)