Wykonanie
Zupa ogórkowa... Jedna z moich ulubionych ! Prosta i nie wymagająca wiele pracy, kwaśna i pyszna.Składniki :(4 porcje)* 1 litr
wody,* 1 nóżka z
kurczaka,* 1 duża
marchew,* 1
pietruszka,* 1/2
pora,*
liść laurowy,* 2 ziarna
ziela angielskiego,* 2 ziarna
pieprzu,* 1/2 łyżeczki
soli,* 300 g
ziemniaków ( 3 duże sztuki),* 200
ogórków kiszonych bez skórki wraz z
sokiem (można użyć gotowych ze słoika),* 2 łyżki
śmietany 18%,* 2 łyżki
koperku,Przygotowanie :Nóżkę z
kurczaka dobrze umyć, dodać do 1 litra
wody wraz z 1/2 łyżeczki
soli i gotować około 20-30 minut. W
miedzy czasie obrać, umyć i pokroić warzywa.
Marchewkę i
pietruszkę na 4 części wzdłuż a
ziemniaki w kostkę około 1cm na 1cm.Zebrać powstałe szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej lub małego, drobnego sitka.Dodać
przyprawy,
marchewkę,
pietruszkę i
pora, gotować kolejne 20 minut.Wyjąć warzywa z
bulionu pietruszkę i
pora wyrzucić, dodać pokrojone
ziemniaki.Gotować do czasu aż
ziemniaki zaczną robić się miękkie (około 15-20 minut).Z zupy wyją ć
mięso, oddzielić od kości, pokroić na kawałki i dodać wraz z pokrojoną w kostkę wcześniej ugotowaną
marchewk ą i startymi na tarce o grubych oczkach
ogórkami kiszonymi.Wszystko pogotować kilka minut, dodać posiekany
koper.W kilku łyżkach zupy rozpuścić
śmietanę i wlać do całości.Doprawić sol ą i
pieprzem.Gotowe !
* Jeżeli nie masz czasu na gotowanie
wywaru możesz użyć
kostki rosołowej drobiowej lub wołowej warzywa zetrzeć na grubej tarce,
ziemniaki pokroić, gotować wszystko razem gdy warzywa będą miękkie dodać
ogórki,
koper a następnie
śmietanę.Taka wersja ekspresowa :)