Wykonanie
Klasyczna zupa pomidorowa. Szybka i prosta!Składniki : (3 porcje)* 1 litr
wody,* 2 nóżki z
kurczaka,* 2 duże
marchewki,* 1
pietruszka,* 1/2
pora,*
liść laurowy,* 2 ziarna
ziela angielskiego,* 2 ziarna
pieprzu,* 1/2 łyżeczki
soli,* 80 - 100 g
koncentratu pomidorowego,* 3 łyżki
śmietany 18%,* 2 łyżki
natki pietruszki,Przygotowanie :Nóżki z
kurczaka dobrze umyć, dodać do
wody wraz z 1/2 łyżeczki
soli i gotować około 20-30 minut.W
miedzy czasie obrać, umyć i pokroić warzywa,
marchewkę oraz
pietruszkę na 4 części wzdłuż.Po 20-30 minutach zebrać powstałe szumowiny za pomocą łyżki cedzakowej lub małego, drobnego sitka, aby
wywar był bardziej klarowny części
kurczaka można opłukać pod zimna wodą .Dodać
przyprawy,
marchewkę,
pietruszkę i
pora, gotować kolejne 20 minut.Wyjąć warzywa i
kurczaka z bulionu,
pietruszkę i
pora wyrzucić.
Kurczaka ostudzić, podzielić na kawałki.Do
wywaru dodać
koncentrat pomidorowy,
marchewkę i części
kurczaka, zagotować.W kilku łyżkach zupy rozpuścić
śmietanę i wlać do całości, dodać posiekan ą
natkę pietruszki, doprawić do smaku sol ą i
pieprzem.Zupę podawać z
makaronem lub
ryżem.Smacznego !