Wykonanie
Jesień to czas, w którym królują u mnie zapiekanki. Przygotowuje się je w miarę szybko,
potem wszystko ląduje w piekarniku a ja mam czas na inne sprawy. A najbardziej lubię te z dodatkiem
buraków i
ziemniaków. Tym razem jeszcze w naczyniu do zapiekania wylądowały
kabanosy. Zapiekanka wyszła po prostu pyszna, wszystkie smaki wzajemnie się przeniknęły tworząc cudowne smaki. W zasadzie to możecie zapakować wszystko co lubicie. Tutaj naprawdę nie ma ograniczeń. Za oknem jakaś taka wieczna szarość, mgły to przynajmniej w mojej kuchni i na talerzu niech będzie kolorowo. I na waszych talerzach również.Miłego dnia słoneczka.Składniki:- 500 g upieczonych
buraków- 1 kg upieczonych
ziemniaków- 1 mała
cukinia- 400 g dyni- 400 g
pieczarek- 3
czerwone cebule- 2
marchewki- 120 g
kabanosów (użyłam
kabanosów Henryk Kania z linii Maestro)-
sól,
pieprz- suszone
zioła (
bazylia,
oregano)- 3 łyżki
oleju- 150 g startego
żółtego seraDo przygotowania zapiekanki użyłam
buraków i
ziemniaków, które miałam wcześniej upieczone.
Buraki i
ziemniaki dokładnie umyłam i zawinęłam każdą sztukę osobno w folię aluminiową.
Buraki ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika na 30 minut, temperatura 200 stopni. Następnie dodałam
ziemniaki i piekłam jeszcze 30 minut. Warzywa wystudziłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam je w plastry.
Pieczarki pokroiłam na plastry i podsmażyłam je na patelni z łyżką
oleju.
Cukinię i
dynię pokroiłam w plasterki,
cebulę również.
Kabanosy pokroiłam na kawałki.
Marchewki pokroiłam w cienkie plasterki.Naczynie do zapiekania wysmarowałam
olejem. Ułożyłam warstwowo połowę
buraków,
pieczarek,
cukinii, dyni,
cebuli,
marchewki,
kabanosów i
ziemniaków. Polałam wszystko łyżką
oleju i posypałam
solą,
pieprzem oraz
ziołami. Następnie ułożyłam kolejną warstwę z pozostałych składników, polałam
olejem i posypałam
przyprawami.Włożyłam do piekarnika - 200 stopni i piekłam pod przykrywką 50 minut. Następnie posypałam
serem żółtym i piekłam jeszcze 15 minut ale już bez pokrywki.Smacznego.