ßßß Cookit - przepis na Frittata z ziemniakami i porem

Frittata z ziemniakami i porem

nazwa

Wykonanie

Frittata jest rodzajem włoskiego omletu, choć z dużą ilością dodatków bardziej przypomina zapiekankę. Tradycyjnie najpierw podsmaża się ją na patelni, a później wstawia do piekarnika. Jednak upieczenie jej od razu w piekarniku nie będzie błędem. Podstawą frittaty są oczywiście jajka, a ilość i rodzaj dodatków są zależne jedynie od wykonawcy.
Frittata doskonale smakuje prosto z piekarnika, jednak odgrzana później nie traci na smaku.
Składniki na 3 porcje:
5 niedużych ziemniaków
por
czerwona cebula
5 jaj
50g sera żółtego
kilka posiekanych listków bazylii i oregano
sól
pieprz
papryka ostra i słodka
kilka łyżek oleju
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Gotujemy je przez kilka minut, tak, aby pozostały twardsze niż zwykle.
Pora myjemy, drobno kroimy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce.
Niskie, okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki, cebulę, zioła, pora i całość posypujemy serem. Jajka rozbełtujemy z solą, pieprzem, papryką i zalewamy nimi zapiekankę.
Pieczemy ja przez około 30 minut w temperaturze 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/08/frittata-z-ziemniakami-i-porem.html