Wykonanie
Frittata jest rodzajem włoskiego omletu, choć z dużą ilością dodatków bardziej przypomina zapiekankę. Tradycyjnie najpierw podsmaża się ją na patelni, a później wstawia do piekarnika. Jednak upieczenie jej od razu w piekarniku nie będzie błędem. Podstawą frittaty są oczywiście
jajka, a ilość i rodzaj dodatków są zależne jedynie od wykonawcy.Frittata doskonale smakuje prosto z piekarnika, jednak odgrzana później nie
traci na smaku.Składniki na 3 porcje:5 niedużych
ziemniakówporczerwona cebula5 jaj50g
sera żółtegokilka posiekanych listków
bazylii i
oreganosólpieprzpapryka ostra i słodkakilka łyżek
olejuZiemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Gotujemy je przez kilka minut, tak, aby pozostały twardsze niż zwykle.
Pora myjemy, drobno kroimy.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.
Ser żółty trzemy na tarce.Niskie, okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy
olejem. Wykładamy na nie
ziemniaki,
cebulę,
zioła,
pora i całość posypujemy
serem.
Jajka rozbełtujemy z
solą,
pieprzem,
papryką i zalewamy nimi zapiekankę.Pieczemy ja przez około 30 minut w temperaturze 180C.Smacznego:)