Wykonanie
Zostało mi ostatnio kilka pieczonych
buraków, robiłam zupę krem i upiekłam ich dużo więcej niż potrzebowałam. Ale u mnie nic się nie marnuje bo uwielbiam
buraki i zawsze coś z nimi zrobię. Tym razem powstała pyszna zapiekanka, inspiracją był dla mnie Ryszard, który podsunął mi pomysł na podobną zapiekankę.
Powiem wam, że tak mi smakowała, że
będę ją robić chyba raz w tygodniu na obiad. Smaki, które się wzajemnie przeplatają, aromat i jaki zapach. Koniecznie spróbujcie taką zrobić.Zapraszam :-)Składniki:- około 1 kg ugotowanych
ziemniaków- około 500 g pieczonych
buraków- 150 g
marchewki- 500 g
cebuli- 150 g
cukinii- 1
czerwona papryka- 100 g
sera żółtego-
sól,
pieprz- mieszanka
ziół -
bazylia i
oregano (3 łyżeczki)- 2-3 łyżki
oliwyWykonanie:Upieczone
buraki kroimy w plastry - nie za grube,
ziemniaki także.
Buraki piekę w naczyniu żaroodpornym w skórkach, pod pokrywką przez godzinę w 200 stopniach.
Marchewkę kroimy na cienkie słupki,
cebulę w plasterki,
cukinię w plasterki,
paprykę w paski.
Ser żółty ścieramy na tarce. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, wykładamy warstwę
ziemniaków,
buraków,
papryki,
cukinii i
marchewki oraz
cebuli, posypujemy
solą i
pieprzem oraz
ziołami i łyżką
oliwy. Następnie znowu warstwa
ziemniaków,
buraków,
papryki,
cukinii i
marchewki oraz
cebuli, posypujemy
solą i
pieprzem oraz
ziołami i łyżką
oliwy, ostatnią warstwą są
ziemniaki, które także posypujemy
solą,
pieprzem i
ziołami.(dla ułatwienia -
ziemniaki dzielimy na 3 części,
buraki na 2,
cukinię marchewkę paprykę na 2).Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 50 minut, następnie posypujemy zapiekankę
serem i pieczemy jeszcze 10 minut już bez przykrycia. Przekładamy na talerze, zapiekanka nie będzie zwarta, będą to po prostu wspaniale upieczone warzywa z
serową kołderką.