Wykonanie
Lista składników400 g
mielonego mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczki
soli 1/4 łyżeczka
pieprzu 1 łyżeczka suszonego
majeranku 1 ząbek
czosnku 1
jajko 3 łyżki
bułki tartej 1/2 średniej
cebuli [n] Sos 700 g
wywaru wieprzowego 1 mała
marchewka 2 łyżeczki
musztardy francuskiej z ziarenkami 1 łyżka
mąki 100 ml
śmietany 1 łyżka posiekanych
cebulek ze
szczypiorku 1 łyżka posiekanej zielonej części
szczypiorku sól,
pieprz do smakuPyszny obiadek dla całej rodzinki.
Przygotowanie klopsów –
mięso mielone wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno
cebulkę, posiekany
czosnek,
jajko,
majeranek,
bułkę tartą,
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i doprawić do smaku. Formować małe klopsiki.
Do większego garnuszka wlać
wywar lub
wodę z
kostką rosołową. Dodać potartą
marchew,
musztardę i zagotować. Do gotującego się sosu dodać klopsiki i pokrojone
cebulki ze
szczypiorku.
Szczypiorek możecie zastąpić dwiema
szalotkami.
Gotować na małym ogniu 15 minut, kilka
razy delikatnie zamieszać.
Mąkę rozmieszać w
śmietanie i dodać do gotującego się sosu. Zagotować i wymieszać. Na koniec wrzucić pokrojony
szczypiorek.Podawać z
ziemniakami i
buraczkami. To idealny zestaw.Smacznego.