ßßß Cookit - przepis na Klopsy w sosie musztardowym

Klopsy w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Lista składników
400 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1/2 średniej cebuli [n] Sos 700 g wywaru wieprzowego 1 mała marchewka 2 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarenkami 1 łyżka mąki 100 ml śmietany 1 łyżka posiekanych cebulek ze szczypiorku 1 łyżka posiekanej zielonej części szczypiorku sól, pieprz do smaku
Pyszny obiadek dla całej rodzinki.
Przygotowanie klopsów – mięso mielone wrzucić do miski, dodać pokrojoną drobno cebulkę, posiekany czosnek, jajko,majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić smak i doprawić do smaku. Formować małe klopsiki.
Do większego garnuszka wlać wywar lub wodę z kostką rosołową. Dodać potartą marchew, musztardę i zagotować. Do gotującego się sosu dodać klopsiki i pokrojone cebulki ze szczypiorku. Szczypiorek możecie zastąpić dwiema szalotkami.
Gotować na małym ogniu 15 minut, kilka razy delikatnie zamieszać. Mąkę rozmieszać w śmietanie i dodać do gotującego się sosu. Zagotować i wymieszać. Na koniec wrzucić pokrojony szczypiorek.
Podawać z ziemniakami i buraczkami. To idealny zestaw.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/klopsy-w-sosie-musztardowym