ßßß Cookit - przepis na Mięsne roladki z placków ziemniaczanych

Mięsne roladki z placków ziemniaczanych

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek.
Składniki:
Placki ziemniaczane:
70 dag ziemniaków
1 cebula
1 łyżka gęstej śmietany
3 łyżki mąki
1 jajko
sól
pieprz
Farsz mięsny:
50 dag mielongo mięsa
cebula
marchewka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
słodka mielona papryka
pieprz
sól
Dodatkowo:
10 dag startego sera żółtego
koperek
1-2 łyżki śmietany
Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki.
Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi.
Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/07/miesne-roladki-z-ziemniaczanym-farszem.html