Wykonanie
Ostatnio zauważyłam, że ciągle gotuję
kurczaka w związku z tym mam wrażenie, że mój blog staje się nudny. Poza tym czasami mamy ochotę zjeść coś innego. Dlatego wczoraj zrobiłam pulpety, a że od dziecka
jadłam pulpety w
sosie pomidorowym tym razem zrobiłam je w sosie
koperkowym. Nie bardzo podobał mi się taki
śmietanowy wygląd sosu więc dodałam mojej ulubionej
przyprawy do
barwienia czyli
kurkumy. Lubię ją właśnie za
słoneczny kolor jaki nadaje potrawom, a że nie posiada określonego smaku można używać jej dowoli. Pulpety podałam z
ziemniakami ale z
ryżem też dobrze smakują.
Składniki:40 dag
mięsa mielonego, wieprzowego1
jajkosól i
pieprzząbek
czosnku1 mała
cebulabułka tarta do obtoczenia2 łyżki
śmietany2 łyżki
mąki2 szklanki
bulionuposiekany
koperekłyżeczka
kurkumyDo miski włożyć
mięso, posiekany
czosnek, posiekaną i podsmażoną
cebulę,
jajko,
sól,
pieprz i wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować dowolnej wielkości pulpety ( z podanych składników wyszło mi 20 średnich pulpetów). Każdą kulkę obtoczyć w
bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.W międzyczasie zagotować
bulion. Włożyć podsmażone pulpety, chwilę pogotować, wlać
śmietanę rozmieszaną z
mąką i odrobiną zimnej
wody. Dodać
kurkumę, wlać zaprawę i zagotować.Wsypać
koperek. Ja, świeże
zioła zawsze wsypuję na końcu, żeby nie były zbyt namoknięte .Smacznego:)