Wykonanie
500g
mięsa mielonego (z chudej
wieprzowinki)1
jajko1 mała
cebula100g
bułki tartejkoperek30ml
mlekasól,
pieprz na sosłyżka
masła2 łyżki
mąki500ml
bulionuBułke tartą zalewamy
mlekiem, czekamy chwilę aż spęcznieje.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy
cebulę,
koperek, powstałą
bułke oraz
jajko. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Wyrabiamy dokładnie, im dłużej tym
mięso ma więcej swoich
soków i lepiej sie klei.Formujemy klopsiki wielkości
orzecha włoskiego, wrzucamy do gotującego się
bulionu i gotujemy około 30 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową aż ostygną.
Potem wrzucamy na gorący
olej i smażymy na złoto. Gotowanie i smażenie powoduje że stają się super jędrne podobnie jak w IKEA.Z
masła i
mąki robimy zasmażke, dodajemy do sosu i mieszamy by nie powstały grudki.Klopsiki idealnie smakują z
żurawiną (choć w ikea to podobno szwedzkie
borówki, do zakupienia u nich w sklepie) my jednak użyliśmy takiej gotowej, do tego frytki. Frytki polać sosem.Smacznego!