ßßß Cookit - przepis na Muffiny nie tylko na śniadanie – Przepisy z Pytania na śniadanie

Muffiny nie tylko na śniadanie – Przepisy z Pytania na śniadanie

Wykonanie

Moi kochani! Oto kolejna porcja przepisów wprost z Pytania na Śniadanie! Przepiękna kuchnia w studiu pachniała wspaniałymi muffinami, które i Was zachwycą. Przyznam, że mini tarty – a więc muffiny z boczkiem smakowały wszystkim najbardziej z racji na to, że większa część ekipy to mięsożercy, wielbicielom łakoci przypadły go gustu wspaniałe muffiny z czerwonej fasoli – lekkie, a mimo to sycące, bez grama cukru! A Ty ? Na co masz dziś ochotę?
KRUCHE MUFFINY Z BOCZKIEM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ – VIDEO
Ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g masła
3-4 łyżki zimnej wody
sól
Nadzienie:
150 g wędzonego boczku lub szynki
150 g pieczarek
250 g pomidorków koktajlowych
2 jajka
150 ml śmietany 18%
pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 łyżki tartej mozzarelli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę z solą przesiej do miski. Dodaj zimne masło i wyrób ciasto. Schłódź ciasto w lodowce przez 30 minut. Przygotuj nadzienie do muffinów: boczek i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na oliwie. Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z boczkiem i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę, tymianek, śmietanę i jajka. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty i wykładaj nim foremkę do muffinek – 12 sztuk, tak aby brzegi wystawały poza foremkę.Nadziewaj ciastka, posyp mozzarellą i piecz w 180 stopniach, przez 25 minut. Podawaj muffinki z sosem pomidorowym lub keczupem.
MUFFINY CZEKOLADOWE Z FASOLI – VIDEO
1 puszka czerwonej fasoli
4 jajka
1/2 szklanki miodu
3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
2/3 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
1/2 szklanki kakao
4 łyżki masła orzechowego
200 g daktyli bez pestek lub rodzynek
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Płatki migdałów lub czekolady
Przygotowanie:
Zalej daktyle lub rodzynki gorącą wodą. Fasolę osącz, nie płucz. Zmiksuj ją z jajkami,a później dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wlej do nich porcje ciasta. Piecz ciastka w 180 stopniach przez 25-30 minut. Krem czekoladowy: osącz daktyle bez pestek i zmiksuj je z resztą składników. Krem przełóż do szprycy i dekoruj nim zimne muffinki.
PO WIĘCEJ PRZEPISÓW ZAPRASZAM CODZIENNIE
DO PYTANIA NA ŚNIADANIE, JUŻ OD 8 RANO!
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2017/03/24/muffiny-nie-tylko-na-sniadanie-przepisy-z-pytania-na-sniadanie