Wykonanie
Moi kochani! Oto kolejna porcja przepisów wprost z Pytania na Śniadanie! Przepiękna kuchnia w studiu pachniała wspaniałymi muffinami, które i Was zachwycą. Przyznam, że mini tarty – a więc muffiny z
boczkiem smakowały wszystkim najbardziej z racji na to, że większa część ekipy to mięsożercy, wielbicielom łakoci przypadły go gustu wspaniałe muffiny z
czerwonej fasoli – lekkie, a mimo to sycące, bez grama
cukru! A Ty ? Na co masz dziś ochotę?
KRUCHE MUFFINY Z
BOCZKIEM,
PIECZARKAMI I
MOZZARELLĄ – VIDEO
Ciasto:200 g
mąki tortowej100 g
masła3-4 łyżki zimnej
wodysólNadzienie:150 g
wędzonego boczku lub
szynki150 g
pieczarek250 g
pomidorków koktajlowych2
jajka150 ml
śmietany 18%pęczek
natki pietruszki1 łyżka
oliwy1 łyżeczka suszonego
tymianku4 łyżki tartej
mozzarellisól,
pieprzPrzygotowanie:
Mąkę z
solą przesiej do miski. Dodaj zimne
masło i wyrób ciasto. Schłódź ciasto w lodowce przez 30 minut. Przygotuj nadzienie do muffinów:
boczek i
pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na
oliwie.
Pomidorki pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z
boczkiem i
pieczarkami. Dodaj posiekaną
natkę,
tymianek,
śmietanę i
jajka. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na kwadraty i wykładaj nim foremkę do muffinek – 12 sztuk, tak aby brzegi wystawały poza foremkę.Nadziewaj
ciastka, posyp
mozzarellą i piecz w 180 stopniach, przez 25 minut. Podawaj muffinki z
sosem pomidorowym lub
keczupem.MUFFINY
CZEKOLADOWE Z
FASOLI – VIDEO
1 puszka
czerwonej fasoli4
jajka1/2 szklanki
miodu3 łyżki
oleju rzepakowego lub
kokosowego2/3 szklanki gorzkiego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
aromatu waniliowegoKrem:1/2 szklanki
kakao4 łyżki
masła orzechowego200 g
daktyli bez pestek lub
rodzynek1 łyżeczka
aromatu waniliowegoPłatki migdałów lub
czekoladyPrzygotowanie:Zalej
daktyle lub
rodzynki gorącą
wodą.
Fasolę osącz, nie płucz. Zmiksuj ją z
jajkami,a później dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wlej do nich porcje ciasta. Piecz
ciastka w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Krem czekoladowy: osącz
daktyle bez pestek i zmiksuj je z resztą składników. Krem przełóż do szprycy i dekoruj nim zimne muffinki.PO WIĘCEJ PRZEPISÓW ZAPRASZAM CODZIENNIEDO PYTANIA NA ŚNIADANIE, JUŻ OD 8 RANO!