Wykonanie
Jeśli z jakiś powodów unikasz
mąki pszennej, jest to wspaniała alternatywa dla Ciebie. W tym przepisie
mąkę pszenną zastępuje się
mąką migdałową. Smakuje wyśmienicie. Pizzę
jadłam już kilka
razy, ale ostatecznie lekko ją zmodyfikowałam. Oczywiście dodatki na pizzę, można dobierać według własnych upodobań. Przepis Klary Desser.
Składniki na ciasto : (4 porcje) 1 dl = 100 ml5 dl
mąki migdałowej1 łyżeczka babki jajowatej, szwedzki fiberhusk1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 ½ dl
wody1
jajo2 dl
sera żółtegooliwa z oliwek do wysmarowania blachySos na pizzę:1
cebulamasło do smażenia1 puszka
pomidorówsól,
pieprzDodatki:3 dl
sera żółtego2 opakowania
mozzarellisalami lub
szynkasałatapomidorki koktajloweSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 200 °C. Pomieszaj
mąkę, babkę jajowatą,
proszek do pieczenia. Dodaj
wodę,
jajo oraz
ser żółty. Odstaw na 10 minut. Posmaruj blachę
oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto na blachę, przykryj papierem do pieczenia i rozwałkuj równo na całej powierzchni. (Ja papier też lekko skrapiam
oliwą). Zdejmij papier i piecz samo ciasto około 10 minut. W
między czasie obierz i pokrój
cebulę w kawałki, smaż na
maśle, dodaj puszkę
pomidorów, (ale odsączonych z
wody, żeby ciasto nie było zbyt mokre). Niech się chwilę gotuje, dodaj
przyprawy a następnie użyj blendera. Na upieczone ciasto wylej sos, posyp
żółtym serem, połóż
mozzarellę i
salami. Piecz pizzę ok 10 - 12 minut. Podawaj z
sałatą i
pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!