ßßß Cookit - przepis na Pizza bez mąki pszennej z mozzarellą - LCHF

Pizza bez mąki pszennej z mozzarellą - LCHF

nazwa

Wykonanie

Jeśli z jakiś powodów unikasz mąki pszennej, jest to wspaniała alternatywa dla Ciebie. W tym przepisie mąkę pszenną zastępuje się mąką migdałową. Smakuje wyśmienicie. Pizzę jadłam już kilka razy, ale ostatecznie lekko ją zmodyfikowałam. Oczywiście dodatki na pizzę, można dobierać według własnych upodobań. Przepis Klary Desser.
Składniki na ciasto : (4 porcje) 1 dl = 100 ml
5 dl mąki migdałowej
1 łyżeczka babki jajowatej, szwedzki fiberhusk
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ dl wody
1 jajo
2 dl sera żółtego
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
Sos na pizzę:
1 cebula
masło do smażenia
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
Dodatki:
3 dl sera żółtego
2 opakowania mozzarelli
salami lub szynka
sałata
pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200 °C. Pomieszaj mąkę, babkę jajowatą, proszek do pieczenia. Dodaj wodę, jajo oraz ser żółty. Odstaw na 10 minut. Posmaruj blachę oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto na blachę, przykryj papierem do pieczenia i rozwałkuj równo na całej powierzchni. (Ja papier też lekko skrapiam oliwą). Zdejmij papier i piecz samo ciasto około 10 minut. W między czasie obierz i pokrój cebulę w kawałki, smaż na maśle, dodaj puszkę pomidorów, (ale odsączonych z wody, żeby ciasto nie było zbyt mokre). Niech się chwilę gotuje, dodaj przyprawy a następnie użyj blendera. Na upieczone ciasto wylej sos, posyp żółtym serem, połóż mozzarellę i salami. Piecz pizzę ok 10 - 12 minut. Podawaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/04/pizza-bez-maki-pszennej-z-mozzarella.html