Wykonanie
Stanęłam dziś w kuchni i zastanawiałam się co by tu upiec. Na pewno to znasz, niedzielne popołudnia budzą w człowieku chęć stworzenia czegoś kreatywnego. Szukając inspiracji zaczęłam przeglądać zawartość szafek i moim oczom ukazał się zapisany niegdyś na wyrwanej z notesu kartce papieru przepis na ucieraną babkę
waniliową ze
skórką z cytryny. Od razu zapragnęłam tchnąć życie w ten przepis i postanowiłam, że przygotuję wspomnianą babkę, ale zmniejszę format ciasta i upiekę mini babeczki, które będą idealne do święconki – wielkanocnego koszyczka. W końcu Wielkanoc już niebawem, a takowe ciacha na pewno się nie zmarnują, bo nie tylko święconka przyjmie porcję babki. Wyjęłam więc moje sprzęty kucharskie i zaczęłam prawdziwą wielkanocną alchemię, pozwalając zapachom
masła,
wanilii i
skórki cytrynowej wypełnić nasz dom. Zrób to samo, na pewno nie pożałujesz. Moje babeczki są wilgotne i rozpływają się w ustach. Zaręczam, że niesamowite połączenie
wanilii i
cytryny wyczujesz w jej każdym kęsie.
Z podanych poniżej składników możesz upiec dużą babę na Wielkanocny stół lub letni podwieczorek. Jeśli
mogę mieć jakiekolwiek rady co do technicznego przygotowania ciasta ucieranego oto one: po pierwsze
masło powinno być bardzo miękkie, po drugie
cukier puder sprawdzi się o niebo lepiej niż kryształ (nawet drobny). Dlaczego? Szybko się rozpuści i nada ciastu gładką konsystencję – charakterystyczne chrupanie i grudki powstają gdy
cukier kryształ podczas ubijania nie rozpuści się w
masie. Po trzecie
jajka powinny być w temperaturze pokojowej, aby w cieście nie powstały grudki, jeśli zapomniałaś/eś je wyciągnąć wcześniej lub wręcz przeciwnie zamierzasz upiec spontaniczną babkę (ja często tak miewam) włóż je na 10 minut do ciepłej
wody. To tyle. Reszty dowiesz się z poniższego przepisu.
Składniki na 8 sztuk:125 g miękkiego
masła125 g
cukru pudru4
jajka rozm. L150 g
mąki tortowej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoskórka z 1
cytrynyPrzygotowanie:Miękkie
masło ubij na puszystą masę, gdy zacznie się puszyć wsyp
cukier puder.Następnie dodawaj po
jajku, wbijając każde następne, gdy wcześniejsze połączy się z masą.Na końcu przesiej do masy jajecznej
mąkę z proszkiem i dodaj
skórkę z cytryny (wcześniej umyj i sparz
owoc wrzątkiem).Przelej ciasto do foremek do babeczek wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką (ja miałam silikonową łączoną formę do babeczek) lub do foremki do muffinek wyłożonych papilotkami.Piecz
ciastka 30 minut w 170 stopniach.Sprawdź babeczki wykałaczką, jeśli wbity w nie patyczek wychodzi suchy babeczki są gotowe, jeśli nie, piecz je jeszcze 5 minut.Wyjmij babeczki z pieca, wystudź je i udekoruj wedle swojego widzi mi się, np. lukrem lub
czekoladą, a później kolorowymi
bakaliami lub posypkami.
Wesołych Świąt !