ßßß Cookit - przepis na Babeczki do koszyczka – Wielkanoc

Babeczki do koszyczka – Wielkanoc

Wykonanie

Stanęłam dziś w kuchni i zastanawiałam się co by tu upiec. Na pewno to znasz, niedzielne popołudnia budzą w człowieku chęć stworzenia czegoś kreatywnego. Szukając inspiracji zaczęłam przeglądać zawartość szafek i moim oczom ukazał się zapisany niegdyś na wyrwanej z notesu kartce papieru przepis na ucieraną babkę waniliową ze skórką z cytryny. Od razu zapragnęłam tchnąć życie w ten przepis i postanowiłam, że przygotuję wspomnianą babkę, ale zmniejszę format ciasta i upiekę mini babeczki, które będą idealne do święconki – wielkanocnego koszyczka. W końcu Wielkanoc już niebawem, a takowe ciacha na pewno się nie zmarnują, bo nie tylko święconka przyjmie porcję babki. Wyjęłam więc moje sprzęty kucharskie i zaczęłam prawdziwą wielkanocną alchemię, pozwalając zapachom masła, wanilii i skórki cytrynowej wypełnić nasz dom. Zrób to samo, na pewno nie pożałujesz. Moje babeczki są wilgotne i rozpływają się w ustach. Zaręczam, że niesamowite połączenie wanilii i cytryny wyczujesz w jej każdym kęsie.
Z podanych poniżej składników możesz upiec dużą babę na Wielkanocny stół lub letni podwieczorek. Jeśli mogę mieć jakiekolwiek rady co do technicznego przygotowania ciasta ucieranego oto one: po pierwsze masło powinno być bardzo miękkie, po drugie cukier puder sprawdzi się o niebo lepiej niż kryształ (nawet drobny). Dlaczego? Szybko się rozpuści i nada ciastu gładką konsystencję – charakterystyczne chrupanie i grudki powstają gdy cukier kryształ podczas ubijania nie rozpuści się w masie. Po trzecie jajka powinny być w temperaturze pokojowej, aby w cieście nie powstały grudki, jeśli zapomniałaś/eś je wyciągnąć wcześniej lub wręcz przeciwnie zamierzasz upiec spontaniczną babkę (ja często tak miewam) włóż je na 10 minut do ciepłej wody. To tyle. Reszty dowiesz się z poniższego przepisu.
Składniki na 8 sztuk:
125 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
4 jajka rozm. L
150 g mąki tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Miękkie masło ubij na puszystą masę, gdy zacznie się puszyć wsyp cukier puder.
Następnie dodawaj po jajku, wbijając każde następne, gdy wcześniejsze połączy się z masą.
Na końcu przesiej do masy jajecznej mąkę z proszkiem i dodaj skórkę z cytryny (wcześniej umyj i sparz owoc wrzątkiem).
Przelej ciasto do foremek do babeczek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (ja miałam silikonową łączoną formę do babeczek) lub do foremki do muffinek wyłożonych papilotkami.
Piecz ciastka 30 minut w 170 stopniach.
Sprawdź babeczki wykałaczką, jeśli wbity w nie patyczek wychodzi suchy babeczki są gotowe, jeśli nie, piecz je jeszcze 5 minut.
Wyjmij babeczki z pieca, wystudź je i udekoruj wedle swojego widzi mi się, np. lukrem lub czekoladą, a później kolorowymi bakaliami lub posypkami.
Wesołych Świąt !
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2017/04/09/babeczki-do-koszyczka-wielkanoc