Wykonanie
Jest niedziela koło południa, siedzimy na kanapie, oglądamy film Disneya...a w mojej głowie chodzi myśl: idź coś upiecz, niech ta niedziela będzie słodka, nie siedź bezproduktywnie. Wzięłam więc do rąk pierwszą lepszą księgę kucharską i tym razem padło na babkę
cytrynową z "Kuchni Polskiej" E. Aszkiewicz. Dlaczego babka, bo Wielkanoc już tuż, tuż, bo naoglądałam się różnych bab na innych blogach, bo babka to szybkie i smaczne ciasto. Polecam!!!
Składniki na formę babkową o średnicy 20 cm:2 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
cukru pudru4
jajka125 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cytryna1
budyń cytrynowy lub
waniliowyMasło ucieramy z
cukrem pudrem na jasną masę, dodajemy
żółtka,
sok z cytryny oraz skórkę otartą z
cytryny. Do utartej masy dodajemy
mąkę,
budyń oraz
proszek do pieczenia i mieszamy tak, aby nie było grudek.
Białka miksujemy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy - najlepiej ręcznie, aż piana wymiesza się z masą. Przekładamy do formy wysmarowanej
masłem ( u mnie była to foremka silikonowa, jeśli przekładacie do zwykłej, dobrze jest ją obsypać
bułką tartą ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.W tym przypadku do polania babki użyłam lukru królewskiego, który dostałam od koleżanki z Wielkiej Brytanii. Był to
lukier truskawkowy - bardzo fajny i plastyczny. Smacznego !!!