ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa szybka babka

Cytrynowa szybka babka

nazwa

Wykonanie

Jest niedziela koło południa, siedzimy na kanapie, oglądamy film Disneya...a w mojej głowie chodzi myśl: idź coś upiecz, niech ta niedziela będzie słodka, nie siedź bezproduktywnie. Wzięłam więc do rąk pierwszą lepszą księgę kucharską i tym razem padło na babkę cytrynową z "Kuchni Polskiej" E. Aszkiewicz. Dlaczego babka, bo Wielkanoc już tuż, tuż, bo naoglądałam się różnych bab na innych blogach, bo babka to szybkie i smaczne ciasto. Polecam!!!
Składniki na formę babkową o średnicy 20 cm:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
1 budyń cytrynowy lub waniliowy
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę, dodajemy żółtka, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Do utartej masy dodajemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia i mieszamy tak, aby nie było grudek. Białka miksujemy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy - najlepiej ręcznie, aż piana wymiesza się z masą. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem ( u mnie była to foremka silikonowa, jeśli przekładacie do zwykłej, dobrze jest ją obsypać bułką tartą ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
W tym przypadku do polania babki użyłam lukru królewskiego, który dostałam od koleżanki z Wielkiej Brytanii. Był to lukier truskawkowy - bardzo fajny i plastyczny. Smacznego !!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2014/03/Cytrynowa-szybka-babka.html