ßßß
Składniki :25 dag masła2 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru1 opakowanie budyniu waniliowego3 jaja2 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce sezonowe (do wyboru: jabłka, rabarbar, aronia, śliwki, truskawki), ja dodałam 2 jabłka pokrojone w nieregularną kostkę.Dodatkowo:Tortownica o średnicy 24 cmSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.Masło wraz z cukrem utrzeć na jednolita masę, następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając . Gdy masa będzie gładka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Dobrze wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części.Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Do formy przelać pierwszą część ciasta, ułożyć na niej pokrojone jabłka i zalać drugą częścią ciasta.Piec 40 minut. Po przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.