ßßß Cookit - przepis na Łatwe ciasto z cytrynową pianką

Łatwe ciasto z cytrynową pianką

nazwa

Wykonanie

Wracamy do słodkości, a właściwie kwaśności. Ciasta cytrynowe raczej nie należały dotychczas do moich ulubionych, bo zawsze wydawało mi się, że ta leciutka pianka na wierzchu jest „nie-do-zrobienia“. Tymczasem skusiłam się, zainspirowana znów przepisem znalezionym na blogu zufikowo i zapewniam Was, że warto było się przełamać. Słynna pianka wyszła bowiem perfekcyjna, wspaniała, lekka jak chmurka, „wsamrazowo kwaskowata“, delikatna... tu mogłabym pisać i pisać, ale w niczym to Wam nie pomoże. Sami musicie spróbować, żeby przekonać się, jak wspaniale to ciasto smakuje.
Ciasto z cytrynową pianką (przepis dostosowałam do standardowej wielkości blachy, ok. 30 x 35 cm)
Spód:
250 g masła
150 g drobnego cukru
300 g mąki
cukier puder do posypania
Pianka:
8 jajek
500 g drobnego cukru
2 cytryny (sok)
60 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Wylepić nim posmarowaną masłem blachę i podpiec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Jaja z cukrem ubić do białości (ok. 2 minut na szybkich obrotach). Dodać sok z cytryny i mąkę z proszkeim do pieczenia, wymieszać, wylać na ostudzone ciasto i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/10/atwe-ciasto-z-cytrynowapianka.html