ßßß
Ciasto z cytrynową pianką (przepis dostosowałam do standardowej wielkości blachy, ok. 30 x 35 cm)Spód:250 g masła150 g drobnego cukru300 g mąkicukier puder do posypaniaPianka:8 jajek500 g drobnego cukru2 cytryny (sok)60 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaMasło utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Wylepić nim posmarowaną masłem blachę i podpiec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.Jaja z cukrem ubić do białości (ok. 2 minut na szybkich obrotach). Dodać sok z cytryny i mąkę z proszkeim do pieczenia, wymieszać, wylać na ostudzone ciasto i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180 ˚C przez ok. 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.