Wykonanie
Składniki :ok. 50 dag żołądków gęsich2-3
marchewki1 średnia
cukinia2
cebule3 małe
czerwone paprykisól,
pieprz,
liść laurowyewentualnie 2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie :Warzywa umyć,
cebulę i
marchew obrać i pokroićUmyte żołądki pokroić wg uznania i wrzucić do wrzącej
wody z liściem i
pieprzem ziarnistym- gotować do prawie zupełnej miękkości ( trwa to długo, bo ok. 2 godz, w trakcie trzeba kontrolować gotowanie, dolewać przegotowanej
wody, by
mięsa nie przypalić)Warzywa pokroić i dodać w kolejności; wpierw
marchew,
cebulę,
paprykę i
cukinię,
czosnek - posolić, dodać ciut
pieprzu mielonego i dogotować całość do miękkości warzyw i
mięsa, w tym czasie
woda prawie się wygotuje, ale powinno pozostać trochę sosuGulasz można podawać z
kaszą lub drobnym
makaronem. U mnie było samodzielnym daniem.
Gulasz jest pyszny, dość proste do zrobienia, choć przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale warto :)