Wykonanie
Że co? Le-czo!
Cukinia,
papryka,
cebula,
czosnek,
papryka czerwona,
marchewka, pęczek
ziół i lekkie leczo gotowe! Bardzo lubię je jako lekki obiad albo dodatek do obiadu zamiast sałatki. A najlepsze w leczo jest to, że nie istnieje jeden idealny przepis, bo tak naprawdę panuje tu reguła podobna jak w przypadku bigosu - czyli "co się nawinie" ląduje na patelni czy w rondlu.
Przepis bierze udział:
Do mojego lecza nawinęły się:2
cebule2
marchewki1
pietruszka2 nieduże
cukinie1
papryka czerwona3 ząbki
czosnkutymianek2
liście laurowepieprz z
kolendrąsólWszystkie składniki siekamy, na patelni rozpoczynamy od podsmażenia
cebuli,
potem wrzucamy
czosnek, talarki
pietruszki i
marchewki oraz
paprykę, podduszamy, aż warzywa zaczną mięknąć i na samym końcu pokrojoną w kostkę
cukinię oraz
zioła. Smażymy około 20 minut, aby zapachy i aromaty "przegryzły się" ze sobą i kosztujemy!Pyszne jest także z
pieczarkami i innymi kolorowymi
paprykami!