"Słoikowe" szaleństwo nadal trwa:) Tym razem sałatka z cukinii z dodatkiem papryczki chili. Jest to dość ostra sałatka ale czasami w zimie potrzebna taka "rozgrzewka";) My lubimy bardzo, ciekawe czy i Wam posmakuje? Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Polecam bardzo;)Składniki:2 kg cukinii0,5 główki czosnku2 cebule2 średniej wielkości marchewki bądź 1 duża2 średnie czerwone paprykipapryczka chiliokoło 0.5 szklanki cukru2 płaskie łyżeczki soliZalewa:litr wody250 ml octu4 ziarenka ziela angielskiegołyżeczka kolendryłyżeczka zmielonego pieprzu3 liście lauroweWykonanie: Cukinie pokroić w plastry, chili (bez pesteczek) pokroić drobniutko,czosnek przepuścić przez praskę, czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać,zasypać cukrem,solą i odstawić na 15 minut. W między czasie zagotować zalewę. Sałatkę odcisnąć,włożyć do słoików i zalać gorąca zalewą. Pasteryzować 15 minut.