ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: wiejskie jadło

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: wiejskie jadło

nazwa

Wykonanie

To sycącą i rozgrzewająca potrawa to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy za dwa dania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.
Składniki:
250 g białej fasoli jaś
2 kiełbasy
1/2 cukinii
czerwona papryka
marchewka
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
słodka i ostra papryka
sól
pieprz
natka pietruszki
Fasolę moczyć w wodzie przez kilka godzin przed gotowaniem. Nastęonie gotować do miękkości, soląc dopiero pod koniec. Cebulę podsmażyć z kiełbasą. Dodać pokrojone warzywa, zalać szklanką wody i dusić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać fasolkę razem z wodą, przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem. Posypać natką.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/09/wiejskie-jado.html