ßßß Cookit - przepis na W kierunku tradycji - fasolka po bretońsku

W kierunku tradycji - fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Dziś będzie trochę mniej wariacji, a więcej tradycji, co wcale nie oznacza, że nudno. Fasolka po bretońsku jest niezwykłym daniem, które od zawsze cieszyło się wielkim powodzeniem na stole. Ja sama bardzo za nią przepadam. Oprócz walorów smakowych, ma też wiele kulinarnych - jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Dziś dodałam trochę przypraw, które sprawiły, że stała się niezwykle aromatyczna. Taki przepis na stałe zostanie w moim menu. Polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie białej fasoli,
- kiełbasa (ilość wg uznania, u mnie 4 małe laski, o długości trochę krótszej od parówki),
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 średnia cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki papryki słodkiej, niecała łyżeczka papryki ostrej, szczypta granulowanego czosnku.
Fasolę dokładnie myjemy i moczymy w garnku z wodą przez całą noc. Następnego dnia gotujemy (najlepiej w tej samej wodzie, lekko osolonej) do miękkości. Gdy fasola zacznie robić się twardo-miękka, na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Czas smażenia zależy od preferencji - jak lubicie. Zawartość patelni wrzucamy do fasoli. Dodajemy ziele, liście, przyprawy. Gotujemy do miękkości fasoli. Można dolać wody, by sosu było więcej. Gdy będzie za rzadki - na koniec można rozgnieść kilka fasolek i wymieszać z całością. Zaprawiamy koncentratem, zagotowujemy. Na koniec posypujemy majerankiem, chwilkę gotujemy. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/w-kierunku-tradycji-fasolka-po.html