ßßß Cookit - przepis na Sok z arbuza

Sok z arbuza

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sok z arbuza to nasz ulubiony sok. W lecie robimy sok z całego owocu – łącznie ze skórką i pestkami. Wychodzi z tego słodki, zielono-brązowy sok. Cały arbuz jest bogaty w witaminę A i potas. W mniejszych ilościach zawiera wiele innych witamin, minerałów oraz chlorofil. Tym, którzy wolą mniej słodkie soki, spodoba się wiadomość, że sok z całego arbuza nie jest tak słodki jak sok z samego czerwonego miąższu. Wyciskając sok również ze skórki, zwiększymy zawartość chlorofilu i minerałów. Sok z arbuza pierwszorzędnie oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Jego moczopędne działanie pozwala usunąć nadmiar płynów z organizmu. Zawiera on również całe mnóstwo enzymów. W naturalny sposób pobudza apetyt. Wyciśnięty sok z całego arbuza można pić przez cały dzień – pomiędzy posiłkami lub przed pójściem spać.
Selekcja
Wybierajmy kształtne arbuzy z gładką, twardą skórką.
Uzysk
Z pół kilograma arbuza otrzymamy 170-230 ml soku.
Przypadłości
✓ przeziębienia
✓ rwa kulszowa
✓ zapalenie płuc
✓ zapalenie tkanek okołowierzchniowych
✓ artretyzm
✓ choroby krwi
✓ choroby pęcherza moczowego
✓ choroby prostaty
✓ choroby skóry
✓ ciąża
Wpis powstał na podstawie książki pt. Świeże soki – na zdrowie!
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/sok-z-arbuza