Wykonanie
Arbuz jest jednym z najchętniej jedzonych
owoców w upalne dni. Orzeźwia, chłodzi i można go jeść bez ograniczeń, bo zawiera dużo
wody, a niewiele kalorii.Jednak jak wybrać idealnego arbuza?Jest kilka możliwości żeby sprawdzić czy dany
arbuz jest idealnie dojrzały:· popukaj w
arbuza, jeśli wydaje dudniący dźwięk podobny do bębenka
arbuz jest dojrzały ;· ważny jest rozmiar. Omijamy małe
arbuzy, najlepiej wybrać te o średniej wielkości;· spójrzcie na spód. Jeśli jest on brudnobiały lub żółty,
arbuz jest zapewne dojrzały. Na tym punkcie
arbuz siedział sobie na słońcu, jeśli jest biały lub zielony
arbuz mógł zostać zerwany za wcześnie;· kształt, sprawdź czy jest symetryczny;· ciężar, najlepsze są
owoce cięższe niż na to wyglądają.Trzeba też wiedzieć, że
arbuzy w przeciwieństwie do innych
owoców, nie dojrzewają po tym, jak są zerwane. Nie kupujcie, więc niedojrzałego
owocu z myślą, że dojrzeje.