Wykonanie
Nadwaga to problem społeczny. I jedna z dolegliwości chorobowych nękających współczesnego człowieka żyjącego zwłaszcza w krajach zamożnych. Nadmiar i różnorodność żywności sprawia, że z każdym rokiem wzrasta na świecie liczba ludzi z nadwagą. A także ludzi otyłych, bo nadwaga jest progiem do otyłości.Przy nadwadze odmawiają posłuszeństwa stawy biodrowe i kolanowe, nierzadko buntuje się
serce i układ trawienny. Lecz człowiek niby osoba myśląca, ale większości przypadków nie potrafi powstrzymać się przed przejadaniem. I miliony ludzi na świecie każdego dnia notorycznie się przejadają. A najlepiej byłoby wstać od stołu, gdy czuje się jeszcze pewien niedosyt. A nie wówczas, gdy jesteśmy tak przejedzeni, że
mdli nas sam widok leżącego jedzenia na
stole. Dobrze, że w
porę potrafimy odejść od stołu, zanim dojdzie do niemiłego incydentu. Takie objadanie nie służy naszemu zdrowiu. A nawet wprost przeciwnie, bo szkodzi mu.Sprzymierzeńcami dla naszego zdrowia i prawidłowej wagi ciała są
warzywa i owoce. Jednak niezbyt często po nie sięgamy. A na pewno nie za każdym razem, gdy siadamy do stołu. Każdy posiłek powinien składać się z jakiegoś warzywa lub
owocu. A wtedy nie będziemy
mieli kłopotów gastrycznych i szybciej zrzucimy zbędne kilogramy. Ponieważ każde warzywo i każdy
owoc przyspiesza metabolizm.Jest wiele smacznych i pożywnych warzyw. Tak samo jest wiele przepysznych, odżywczych i orzeźwiających
owoców, jak na przykład
arbuz.Czy
arbuz a odchudzanie mają coś ze sobą wspólnego ? Odpowiedz może być tylko jedna. Oczywiście, że
arbuzy wpływają na szybszą przemianę materii. A w efekcie tego odchudzają. Jak również
arbuzy oczyszczają i nawadniają nasz organizm, gdyż zawierają dużo
wody.
Arbuzy należą do rodziny dyniowatych. Ich korzenie sięgają Afryki Południowej.
Arbuz jest znany od około pięciu tysięcy lat. Na początku był rośliną dziko rosnącą. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach świata jak np. Chiny, Indie, Japonia. Na nasz kontynent dotarł około dwunastego wieku naszej ery. I od razu zachwycił wiele osób. Już dwieście lat później znano kilka jego odmian. Obecnie
arbuzy uprawiane są w wielu krajach świata. Na czołowe miejsce w uprawie tej rośliny wysuwają się Chiny i Turcja. A także Portugalia, Hiszpania, Włochy, Grecja i jeszcze kilka innych państw europejskich.
Arbuz jest jednym z najbardziej ulubionych
owoców na świecie. Nie może zabraknąć go na
stole podczas małych i dużych uroczystości. Zawsze jest chętnie konsumowany, bo wspaniale gasi pragnienie. A w związku z tym, że posiada dużo słodkiego soku jest bardzo energetyzujący. Miękisz
arbuza jest zazwyczaj ciemnoczerwony. Ale są odmiany, które posiadają także żółty, biały lub
pomarańczowy kolor miękiszu.
Arbuzy nie są
owocami wysoko kalorycznymi. W 100 gramach posiadają tylko 30 kalorii. Co prawda, że są ciężkimi
owocami z powodu dużej ilości
wody. I to dlatego sto gramów jet to mały kawałek
owocu. Ale za to, że posiada mało kalorii i można za jednym zamachem zjeść go 400 gram. I będzie to równowartość jednego sporego
banana.
Owoc ten nie zawiera cholesterolu, co tym bardziej przemawia za jego konsumpcją. Posiada za to wiele cennych minerałów jak potas, wapń, magnez, sód, żelazo. A także witaminy z grupy B. Czyli te, które mają dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy.
Owoce te bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, a zwłaszcza na układ pokarmowy. Sprytnie go oczyszczając, co przyczynia się do chudnięcia. Dzięki dużej ilości
wody działają moczopędnie podobnie jak
grejpfruty, czy
pomidory. A więc
arbuzy są bardzo wskazane osobom z nadciśnieniem tętniczym
krwi, jak i osobom borykającym się z niewydolnością lub chorobami nerek.
Arbuzy to także
owoce, z których można sporządzać maseczki na twarz. Maseczka z
arbuza ma korzystny wpływ na naszą skórę. Ożywia ją i nawadnia. A więc działa przeciwzmarszczkowo i tonizująco. Leczy stany zapalne skóry i regeneruje skórę naszej twarzy.Przynosząc do domu zakupiony
arbuz zazwyczaj kroimy go na plastry. Ale równie dobrze można kroić go na dowolne części i formować z niego różne kształty. Gdyż jest to
owoc miękki i łatwo
daje się kroić. Najczęściej spożywamy go bezpośrednio po pokrojeniu, ale można także użyć go do przygotowania nietypowej pizzy. Pizza ta nie będzie oczywiście wstawiana do piekarnika. Lecz
arbuz razem z innymi
owocami będzie stanowił przekąskę na zimno. W przypadku przekąsek z zastosowaniem
arbuza można pokusić się o dodanie jeszcze innych składników, a nie tylko
owoców. Takimi składnikami może być na
ser feta i
oliwki. Wszystkie działania leżą w zakresie naszej fantazji.
Arbuza panierowanego można także grillować, byle tylko nie za długo.
Arbuzy wskazane są do konsumpcji każdemu. Również mężczyźni nie powinni stronić o tego
owocu. Ponieważ najcenniejszym składnikiem
arbuza jest likopen. Składnik ten zmniejsza ryzyko zachorowania na
raka prostaty. Oczywiście nie może to być tylko okazjonalne konsumowanie. Lecz gdy ma zadziałać, to trzeba jadać go często. A zwłaszcza, gdy się jest w przedziale wiekowym, który sprzyja rozwojowi tej choroby.