Wykonanie
Dziś chciałbym zaproponować sok z
arbuza z
miętą. Po raz pierwszy sok z
arbuza miałem przyjemność skosztować takiego soku będąc w Indonezji. Pomimo iż w Polsce
arbuzy są powszechnie dostępne to sok z nich nie jest zbytnio popularny, a szkoda. Dlatego też postanowiłem włożyć swoją cegiełkę w rozpowszechnienie tego
napoju nad Wisłą. Mocno zachęcam do spróbowania tego wyśmienitego i niezwykle orzeźwiającego
napoju ( 100 % natury )Składniki:1/4
arbuzaświeże liście
miętyPrzygotowanie:
Arbuza kroimy w około 7 centymetrowe kawałki (bez skóry)Pozbywamy się wszystkich pestek z
arbuzaKawałki
arbuza wrzucamy do blendera wraz z kilkoma kostkami
lodu i miksujemy przez ok 2 minuty.Sok przelewamy do szklanek lub dzbanka i dodajemy liście świeżej
mięty.Jeżeli nie lubicie miąższu w soku lub
boicie się że nie udało wam się pozbyć wszystkich pestek z
arbuza, sok możecie przelać przez drobne sitko.Sekret smaku polega na wyborze właściwego dojrzałego
arbuza, dlatego chcę wam podać kilka wskazówek jak takiego
arbuza wybrać.Skóra
arbuza powinna być twarda na całej jego powierzchni
Arbuz powinien posiadać suchy ogonekPrzy lekkim uderzeniu
arbuz powinien wydawać donośny dźwiękSmacznego, albo raczej Na Zdrowie ! i !