Wykonanie
Gdy nadchodzi lato, nie
mogę się najeść
czereśniami! Oczywiście, że przede wszystkim garściami na surowo, zachwycając się ich soczystością,
słodyczą, niepowtarzalnym smakiem. Gdy zaś opadnie pierwszy
czereśniowy głód, suszę je do granoli, marynuję w słoikach by jesienią podawać do
mięs, piekę
czereśniowe ciasta, ale przede wszystkim żenię
czereśnie w wytrawnych potrawach. W niedzielę do grilla podałam cudownie letnią, soczystą surówkę z
kalafiora z
czereśniami i
estragonem . Jest pyszna i bardzo prosta, zróbcie ją koniecznie,
póki trwa sezon na
czereśnie!
Oj, oj, siadam na tarasie, zamykam oczy i wsłuchuję się w świat wokół, kocie pomrukiwania, szczenięce zabawy w ogrodzie i ptasie trele.
Potem nalewam kieliszek
wina i zachwycam się eteryczną Nilüfer Yanya i jej "Small Crimes" . Posłuchajcie...Okrutnie tęskniłam za
bobem,
czereśniami, za
truskawkami w każdym wymiarze. Za
wątróbkami z
czereśniami w
whiskey, za
hamakiem, przysypianem z książką na tarasie. Lato, dziękuję, że już jesteś! Dzieci jeszcze w domu, wyjazdy wakacyjne dopiero przed nami. Ale już jest czas na
wino z wieczora, tęsknię ciut za żabimi koncertami. Cóż w tym roku sucho i nie ma w ogrodzie żab, za to zaskrońce zaskakują coraz to nowymi kryjówkami.
Estragon wybuchł i rozszalał się na grządce z
ziołami. Rozdaję go w jadalnych bukietach, zamieniam w boski dressing i dodaję niemal do wszystkiego. Lubicie świeży estragon? Ma tę cudownie słodkawą i nieco lukrecjową anyżowa nutę. Świetnie łączy się z
czereśniami, na przykład w tej doskonale prostej surówce.
No ja w ogóle lubię surówki, szczególnie takie, które naprawdę szybko można przygotować. W kuchni cenię smak i efekt, ale niekoniecznie spędzanie długich godzin przy garnkach lub tarce do warzyw. Surówki to nie tylko klasyczna
marchewka z
jabłkiem, czarna
rzepa ze
śmietaną, czy
por na ostro . To także
kalafior z
łososiem i
truskawkami, urokliwe wiosenne spring rolls, albo surowe spaghetti z
cukinii . A w tej boskiej surówce z
kalafiora z
czereśniami i dressingiem
estragonowym po prostu się zakochacie!
Ta surówka jest wspaniała! chrupiący, słodkawy
kalafior, odrobina zielonych
brokułów, najbardziej słodkie i soczyste czerwcowe
czereśnie i oszałamiająco dressing
estragonowy to naprawdę hit czerwca. Koniecznie zróbcie! na lunch do pracy, pyszną kolację albo jako dodatek do dań z grilla.dressing
estragonowy1
szalotka15 g
octu malinowego (lub z
białego wina)5 g
octu balsamicznego10 g
musztardy dijonok. 120 g najlepszej
oliwy extra virgin1/4 łyżeczki
soli morskiej1/5 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu3 łyżki listków
świeżego estragonuNajlepiej zrób dressing z podwójnej ilości składników. Zblenduj je w blenderze lub Thermomixie, przelej do szklanej butelki lub słoika i przechowuj do 2 tygodni w lodówce.1
szalotka200g różyczek
kalafiora50g różyczek
brokuły150g
jabłek1 łyżeczka
miodu1/2 łyżeczki
solispora szczypta świeżo mielonego
pieprzu80g dressingu
estragonowego (przepis wyżej)50g
pomidorków cherry300g ciemnych
czereśniSzalotkę posiekaj, dodaj pokrojone różyczki
kalafiora i
brokułów, posiekane w kostkę
jabłka (w skórce, tylko z wydrążonymi gniazdami nasiennymi),
pomidorki pokrojone na ćwiartki i
czereśnie bez pestek pokrojone na połówki. Wymieszaj z
solą,
miodem, dressingiem i świeżo mielonym
pieprzem. Podawaj od razu jako samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla. Surówka jest wyśmienita!wersja na Thermomixwszystkie składniki dressingu przełóż do naczynia miksującego, rozdrobnij 10sec/obr 10Przelej dressing do osobnego naczynia (a najlepiej zrób go w podwójnej ilości i przechowuj do 2 tygodni w lodówce).Do naczynia miksującego włóż
szalotkę, rozdrobnij 3sec/obr 5, składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego.Dodaj różyczki
kalafiora i
brokułu, ćwiartki
jabłka bez gniazd nasiennych,
miód,
sól, świeżo mielony
pieprz oraz dressing
estragonowy. Rozdrobnij 10sec/obr 3,5.Dodaj pokrojone w ćwiartki cherry
pomidorki oraz połówki
czereśni bez pestek, wymieszaj 10sec/WSTECZNE obr 1. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do dań z grilla.