Wykonanie
            Wegańska dieta dla dziecka? Czym karmić niemowlaka? Jak powinien wyglądać jadłospis roczniaka?Dzisiaj zapraszam Was na gościnny dietetyczki Iwony Kibil, która prowadzi bloga www.roslinnydietetyk.pl . Koniecznie tam zajrzyjcie jak tylko skończycie czytać!Dieta wegańska budzi ogromne kontrowersje, czy da się zbilansować ją tak by zawierała składniki niezbędne do rozwoju dziecka? Sprawdźcie poniżej! Na samym końcu znajdziecie przykładowy jadłospis dla rocznego dziecka.Jaki jest najzdrowszy i najodpowiedniejszy pokarm dla noworodka? Chyba nikt nie ma wątpliwości, że jest to 
mleko matki.Korzyści z karmienia piersią są zarówno dla 
matki jak i dla dziecka.Dla dziecka jest to przede wszystkim redukcja ryzyka zachorowania na wiele chorób (zarówno infekcyjnych jak i cywilizacyjnych), dla 
matki szybszy powrót do formy po porodzie.Matka karmiąca, jeżeli nie może nakarmić dziecka w danym momencie (np. przebywa w pracy), może odciągnąć pokarm i przechować go na później. W temperaturze pokojowej można przechowywać 
mleko przez ok 4-6 godzin, w lodówce nawet do 96 godzin a w zamrażalniku do 2 tygodni.Mamy karmiące nie muszą być na żadnej specjalnej diecie (można jeść nasiona strączkowe, można jeść warzywa 
kapustne i inne rzeczy), jednak nie znaczy to, że mogą zajadać się 
chipsami, fast foodami i popijać 
kawą czy 
napojami energetyzującymi. Na szczęście, większość z tych produktów naprawdę rzadko widzę w jadłospisach moich wegańskich pacjentek.Chociaż zdarza mi się spotykać z rodzicami, którzy podają dzieciom różne niezdrowe przekąski „za wcześnie” (słodkie 
napoje, 
chipsy, paluszki, 
czekoladki), to najczęściej widuję rodziców, którzy mają wątpliwości dotyczące wprowadzania różnych produktów do diety niemowlaka.Obawy są co do wprowadzania glutenu, 
orzechów, 
pieczywa razowego, 
cytrusów czy nasion strączkowych a już szczególnie produktów alergizujących. W tym miejscu pragnę uspokoić wszystkie mamy, gdyż według aktualnego stanu 
wiedzy (stanowiska Komitetu Żywienia ESPGHAN, jak również Amerykańskiej Akademii Pediatrii), nie ma dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie do diety pokarmów potencjalnie alergizujących, np. 
orzeszki ziemne czy inne 
orzechy. Tyczy się to dzieci zdrowych jak i również z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby alergicznej. Najważniejsze, aby pokarmy potencjalnie alergizujące wprowadzać po raz pierwszy w domu i obserwować reakcję dziecka.Według najnowszych wytycznych ESPGHAN, należy unikać zarówno zbyt wczesnego (przed 4 miesiącem życia dziecka), jak i zbyt późnego (po 12 miesiącu życia) wprowadzania glutenu do diety niemowlaka. Nie określono ilości, którą należy podać jednak sugeruje się, żeby była to na początku mała porcja (np. łyżeczka 
kaszy).Po 6 miesiącu życia dziecka można włączać różne produkty żywnościowe (np. warzywa, 
owoce, tłuszcze, nasiona strączkowe, zboża itp.).To od rodziców zależy, od czego dziecko zacznie swoją przygodę z jedzeniem, warto więc zastanowić się jakie produkty znajdą się na jego talerzu w pierwszej kolejności.Najlepiej jakby były to produkty mało przetworzone i zawierały żelazo, którego zapasy z życia 
płodowego wyczerpują się mniej więcej pomiędzy 4 a 6 miesiącem życia.Wartościowe produkty, które często widzę na talerzach wege maluchów to 
kasza jaglana, komosa ryżowa, 
bataty, 
jarmuż, 
fasolka szparagowa i 
brokuły. Nie ma prawie wcale kaszek przetworzonych i słodzonych. Jest to duży plus dla wege rodziców i czasem innym rodzicom pokazuję jadłospisy wege-dzieciaków, żeby ich zainspirować :)W pierwszych 
trzech latach życia dziecka, nie powinno się ograniczać dobrej jakości tłuszczu. W porównaniu do osób dorosłych, dzieci potrzebują więcej tego składnika, więc nie bój się mamo podawać dziecku dobrej jakości 
olejów, 
orzechów, 
awokado (dzieciaki uwielbiają 
awokado!), czy pestek. Tłuszcze można podawać do zup (po ugotowaniu, na zimno), do dań “obiadowych”, kaszek, 
pieczywa czy jako dodatek do owsianki (np. tahini, 
sezam czy nasiona chia).Tłuszcze, które najczęściej polecam dzieciakom to 
olej rzepakowy, 
oliwa z oliwek, 
olej z 
orzechów włoskich, 
olej lniany, 
awokado, 
orzechy wszelkiego rodzaju i pestki. Jeżeli maluch lubi zajadać 
chleb z 
awokado, nie widzę przeciwskazań.Innym składnikiem, którego w diecie malucha wegańskiego trzeba pilnować jest wapń. W wieku 1-3 lata dziecko potrzebuje 700 mg tego składnika na dzień, co oznacza, że w jadłospisie powinny pojawić się 
napoje fortyfikowane w wapń (
sojowy, 
ryżowy, 
migdałowy lub inny). Szklanka na dzień tego produkty wystarczy. Dodatkowo, każdego dnia dziecko powinno zjadać coś zielonego (np. 
jarmuż, 
brokuły, 
fasolkę szparagową czy 
brukselkę), jakieś 
orzechy i/lub pestki zawierające wapń (np. 
pestki słonecznika, 
orzechy włoskie, tahini czy 
migdały). Świetnym dodatkiem będą również 
suszone owoce (najbardziej wartościowe będą 
morele i 
figi) oraz 
fasole.Na co uważać?Jeżeli rodzice chcieliby wprowadzić dziecku do diety 
miód, trzeba zaczekać aż skończy ono 12 miesięcy, gdyż produkt ten może zawierać przetrwalniki bakterii clostridium botulinum, wywołujące botulizm dziecięcy.Przykład jadłospisuPoniżej przedstawiam przykładowy jadłospis dla wegańskiego dziecka w wieku 12 – 23 msc. Jadłospis jadłospisem, ale to dziecko zdecyduje ile z tego zje :)ŚniadanieOwsianka z 
owocami i nasionami chia80g 
Jabłko lub inny 
owoc30g 
Płatki owsiane200g 
mleko sojowe bez 
cukru10g chia nasiona moczone w 
mleku przez noc7g 
amarantus poppingDrugie śniadanie30g 
Chleb żytni razowy lub inny20g Hummus domowy50g 
Ogórek kiszony50g 
KiwiObiadZupa brokułowa krem200g Zupa brokułowa5g 
Słonecznik, nasiona40g 
Kasza jaglana10g 
Olej lnianyKolacjaGulasz warzywny z 
soczewicą100g Warzywa (
dynia, 
marchew, 
pasternak, 
seler lub inne)10g 
Soczewica czerwona, nasiona suche50g 
Makaron pełnoziarnisty suchy100g 
Fasola szparagowa10g 
Oliwa z oliwek lub 
olej rzepakowy zimnotłoczonyPrzekąski w ciągu dnia
Mleko kobiece
WodaOwoceCzy konieczna jest suplementacja?Konieczna jest suplementacja witaminą D, gdyż w Polsce wszyscy mamy niedobory tej witaminy w okresie zimy (a nawet latem), kiedy nie możemy syntetyzować jej w organizmie przy udziale promieni 
słonecznych.Suplementacja kwasami omega-3 (głównie DHA) nie jest „przymusowa”, ale może wnieść wiele korzyści i warto zapoznać się z informacją na ten temat (na moim blogu jest bezpłatny ebook do ściągnięcia). Dzieciom karmionym 
mlekiem matki nie trzeba podawać dodatkowo tego składnika, pod warunkiem że matka suplementuje w dawce minimum 200 mg na dobę (przenika on do 
mleka). Pozostałym dzieciom (lub starszym, które skupiają się już bardziej na „dorosłych” posiłkach), można podawać DHA w ilości 150 – 200 mg/dobę.Dodatkowo w jadłospisie każdego dnia powinny znaleźć się roślinne źródła kwasów omega-3, takie jak 
olej lniany, nasiona chia, 
olej konopny czy 
siemię lniane. Nie musi być to aż cała łyżka 
oleju lnianego (jak podałam w jadłospisie), minimalna ilość to pół łyżeczki ale zależy to również od ilości spożywanych tłuszczów omega-6.W diecie wegańskiej należy suplementować również witaminę B12, której aktywna forma nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Małe dziecko zazwyczaj nie potrzebuje dużej 
dawki tej witaminy i wystarczy suplemantacja w dawce ok 2,5 – 5 mcg, jednak jest to uzależnione również od poziomu B12 w organizmie 
matki (zarówno w czasie ciąży jak i podczas karmienia). W literaturze opisano przypadki niedoborów witaminy B12 wśród weganek w ciąży oraz wśród niemowląt. Sama również spotkałam się z takimi niedoborami w swojej praktyce.Źródła
Hanna Szajewska, Piotr Socha, Andrea Horvath, 
Anna Rybak, 
Anna Dobrzańska, 
Maria Katarzyna Borszewska-Kornacka, Alicja Chybicka, Mieczysława Czerwionka-Szaflarska, Danuta Gajewska, Ewa Helwich, Janusz Książyk, 
Hanna Mojska, 
Anna Stolarczyk, 
Halina Weker (2014): Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci Nutrition of healthy term infants. Recommendations of the Polish Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition
Hanna Szajewska, Andrea Horvath, 
Anna Rybak, Piotr Socha (2016): Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2016 T. 13 9-24Materiały konferencyjne (2016): Żywienie w Centrum 2016, Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci”, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dzieckahttp://www.mz.gov.pl/zdrowie-i-profilaktyka/zdrowie-matki-i-dziecka/karmienie-piersia/odciaganie-i-przechowywanie-mleka-matki/zdjęcie tytułowe https://pixabay.com / KjokkenutstyrArtykuły BLW wegemama Zdrowy jadłospis Zdrowy styl życiaTagijadłospis odżywianie dzieci wegańska dietaAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z 
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni 
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisZimowy koktajl z 
malin i 
rozmarynuNastępny wpis3 sposoby na bezglutenową pizzęDomowa wegańska nutellaCo położyć na kanapkę? Jaki dodatek wybrać do plac [...] Czytaj dalej +
Tarta dyniowa wegańska i bezglutenowaTo jest jedna z najbardziej jesiennych, rozgrzewa [...] Czytaj dalej +Zdrowa dieta bezglutenowa – jadłospis na cały dzieńWarto zaplanować posiłki na cały dzień z góry, dzi [...] Czytaj dalej +Zdrowa dieta bezglutenowa – jadłospis na cały dzień cz. 4To już czwarty zdrowy jadłospis bezglutenowy, któr [...] Czytaj dalej +