ßßß Cookit - przepis na Budyniowiec z brzoskwiniami

Budyniowiec z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Budyniowiec zaliczyłabym do ciast niedzielnych.
Przyjemnie kruche, pachnące wanilią,
wypełnione po brzegi delikatnymi warstwami budyniowymi.
Owocowym dodatkiem do ciastabrzoskwinie z syropu,
a śmietankowa pianka budyniowa,
poza niewątpliwym efektem estetycznym
nadaje ciastu fajnej lekkości.
Składniki: (na formę o wym 22 x 34 cm)
ciasto
250 g masła
5 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń z brzoskwiniami
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka cukru
pianka budyniowa
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło. Drobno posiekać, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Budyń z brzoskwiniami:
Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z soku. Pokroić w większą kostkę i na razie odstawić na bok.
Do syropu pozostałego z brzoskwiń dolać wody tyle, aby razem było 700 ml płynu .
500 ml płynu wlać do garnka. Dodać łyżę cukru oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Całość zagotować. W pozostałym płynie rozprowadzić proszek budyniowy. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszankę. Całość doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Lekko docisnąć do dna. Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wystudzić.
Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, a na nich rozsmarować budyń brzoskwiniowy.
Pianka budyniowa:
Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, nie przerywając ubijania, dodać proszek budyniowy. Na końcu, cienką stróżką wlewać olej. Zmiksować.
Tak powstałą pianę rozłożyć na budyniu. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.
Uwaga! Ciasto przed krojeniem należy całkowicie wystudzić. W innym wypadku, warstwy budyniowe nie nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2017/02/Budyniowiec-z-brzoskwiniami.html