Wykonanie
Delikatny jak obłoczek, piankowy niby sernik, pyszny, leciutki i orzeźwiający, pychotka !
ciasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej6
żółtek250 gramów zimnego
masła lub
margaryny2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru2 płaskie łyżki
cukru z
waniliąszczypta
solimasa sernikowa:1200 gramów
jogurtu greckiego (miałam 3 kubeczki po 400 gramów każdy)1 pełna po brzegi szklanka
cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta
dajcie jeszcze dodatkowo 3 kopiaste łyżki)6
białekszczypta
soli2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru (razem 80 g proszku)2 łyżki
cukru waniliowegododatkowo:1 puszka
brzoskwińewentualnie
cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia,
cukrami i
solą, dodajemy
masło, siekamy drobno, wbijamy
żółtka, zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (
boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach.
Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej
bezy.Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
Potem dodajemy stopniowo
jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki
brzoskwinie, mieszamy łyżką.
Masę
jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.UWAGA:Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.Jeszcze ciepłe możemy posypać
cukrem pudrem.