ßßß
Składniki:Kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (450g),250g masła lub margaryny, zimnego,2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),3 łyżki cukru pudru (35g),5 żółtek.Budyniowa pianka:5 białek,1 szklanka drobnego cukru,16g cukru waniliowego,2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) - jeżeli jest tylko budyń z cukrem, użyć mniej drobnego cukru,1/2 szklanki oleju słonecznikowego.Ponadto:500g malin,cukier puder do posypania.Przygotowanie:Masło pokroić w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać cukier puder, żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto byłoby zbyt suche, dodać łyżkę lub dwie wody. Podzielić na dwie części, ale nie równe ( 60% i 40%), włożyć w woreczek lub zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.Formę do ciasta (wym. mniej więcej 33x20cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta i lekko dłonią przyklepać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190stopni i podpiec przez 20minut. Gdy ciasto ostygnie, dopiero zacząć robić lekką budyniową piankę.Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli drobny cukier i cukier waniliowy, a następnie proszek budyniowy. Na końcu wlewać powoli olej - również miksując. Gdy wszystkie składniki się połączą można wyłożyć ubitą pianę na podpieczony, całkowicie ostudzony spód ciasta. Wyrównać i wyłożyć maliny - najlepiej dziurkami do góry. Maliny delikatnie dłonią lub łopatką wcisnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec ok.30-40min w rozgrzanym piekarniku 190stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.Smacznego!!!