Wykonanie
Dziś zakupiłam kilogram ładnych
truskawek. Przydadzą się do przygotowania ciasta na weekend. Tym razem skupię się na cieście kruchym.
Truskawki rozłożę na lekkiej budyniowej piance, całość zasypię kruszonką. Do ciasta można użyć praktycznie wszystkich dostępnych
owoców. Efekt powalający.
Składniki:1) kruche ciasto:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 250 g
masła lub
margaryny- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
cukru pudru- 5
żółtek2) budyniowa masa:- 5
białek- 1 szklanka
cukru- opakowanie
cukru waniliowego- 2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru- 1/2 szklanki
oleju słonecznikowego-
cukier puder do posypania- 1 kg
truskawekPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone w kostkę
masło oraz
proszek do pieczenia,
cukier puder i
żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 60 i 40% oraz schować do zamrażalki na minimum godzinę.Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach do wysmarowanej i posypanej
mąką blachy. Ciasto rozłożyć równomiernie na dnie blachy i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.Ubić
białka, pod koniec ubijania wsypywać powoli
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli dodawać
budyń, nie przerywać ubijania. Na końcu bardzo powoli dodać
olej, miksować do połączenia się składników.Na podpieczony spód wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, na pianę wyłożyć bardzo gęsto
owoce. Na sam wierzch zetrzeć ostatnią część zmrożonego ciasta. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostygnięte posypać
cukrem pudrem.