Wykonanie
Pysze, leciutkie ciasto. W smaku podobne do delikatnego sernika, choć w jego składzie nie ma ani grama
sera... Banalnie proste w przygotowaniu. W internecie funkcjonuje pod nazwą "styropian", ale ja podobnie jak Dorotus z Moich Wypieków u której znalazłam ten przepis - uważam, że to wielce niesprawiedliwa i krzywdząca nazwa. Przekonajcie się sami - Polecam baaardzo :)Składniki na ciasto:3 szkl
maki pszennej5
żółtek1/2 szkl
cukru pudru250g
masła pokrojonego w kosteczkę1,5 łyżki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegoWszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Kulę podzielić na dwie równe części i każdą z nich umieścić w zamrażalce na min 3 godziny (można je również zrobić dzień wcześniej i zamrozić)Składniki na masę:5
białekszczypta
soli1 i 1/4 szkl
cukru1200g kwaśnej
śmietany 18 %80g (2 opakowania) budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru ale myślę że 1 opakowanie tez wystarczy ;)ponadto:400-450g
wiśni wydrylowanych mrożonych lub świeżych
cukier puder do oprószenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna i gęsta. Do piany dodać przesiane budynie oraz
śmietanę i delikatnie ale starannie wymieszać.Blaszkę (22x33) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na grubej tarce pierwszą kulę ciasta. Wylać masę
śmietanową i wyrównać. Na wierzchu ułożyć
wiśnie (jeśli były zamrożone musimy je wcześniej odmrozić i odcisnąć lekko sok).
Owoce powinny zostać na wierzchu. Całość przykrywamy drugą częścią startego ciasta na grubej tarce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 55-60 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu studzimy w piekarniku. Smacznego :)