Wykonanie
Jest to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych zarazem, zup wegetariańskich . Nie oczywiście ,że nie jestem wegetarianką , o czym świadczy , choćby ilość,
mięsnych wpisów na blogu 😉 No ale wbrew ,na szczęście zdrowym ,żołądkom moich dzieci , mój nie jest już tak liberalny i czasami potrzebuje czegoś lekkiego , a zupy są doskonałe . Prosta i szybka zupa , o nietuzinkowym smaku , na każdą
porę roku 😉
Składniki :1 szklanka
czerwonej soczewicy2
czerwone papryki – mięsiste5 szklanek
wody3
kostki rosołowe jarzynowe1 duża
marchewka lub dwie mniejsze1 średnia
cebula1
ziemniak1 łyżka klarowanego
masła1 – 2 łyżeczki
przyprawy garam masala ( w zależności jak intensywny smak lubicie , najlepiej dodać jedną , spróbować i zdecydować , czy sypnąć drugą 😉 )1/2 łyżeczki
przyprawy curry1 płaska łyżeczka
chilli lub mniej jeśli, inie lubicie ostrych przyprawewentualnie
sól do doprawienia – czasem wystarczają kostki
Cebulę drobno siekamy ,
marchewkę,
paprykę ,
ziemniaka , kroimy , oba warzywa podsmażamy na klarowanym
maśle z dodatkiem
garam masali i
curry , aż delikatnie się zrumienią . Zalewamy
wodą , dodajemy
kostki rosołowe ,
chilli oraz
soczewicę . Można dosolić do smaku . Gotujemy do momentu , aż
soczewica zacznie się rozpadać . Na koniec, całość blendujemy na gładki krem i gotowe , można podawać z siekaną
kolendrą lub
natką pietruszki . Smacznego 😉