ßßß Cookit - przepis na Turecka zupa z czerwonej soczewicy, nowa wersja

Turecka zupa z czerwonej soczewicy, nowa wersja

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zaprezentowałam Wam zupę zainspirowaną kuchnią mojej tureckiej przyjaciółki .
Cieszy się ona dużą popularnością wśród moich czytelników i gdzieś tam po cichu myślałam nad powtórką w innej wersji. Wczoraj wpadłam ponownie do mojej przyjaciółki i cóż za przypadek... znów załapałam się na zupę z czerwonej soczewicy! Wiem, to nieprawdopodobne, zapewniam Was, moja przyjaciółka nie gotuje jej codziennie ;-)
Ta wersja wręcz mnie oszołomiła, nie mogłam przestać „achować“ i „ochować“ z zachwytu. Zapisałam dokładnie przepis i oczywiście (cała JA), kartki zapomniałam zabrać. Na szczęście moja pamięć jest jeszcze w miarę niezawodna i raz zapisane na kartce, jest również zapisane w mojej głowie.
Polecam Wam gorąco!
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy:
czerwona soczewica (ok. jednej filiżanki na litr wody)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 mała puszeczka przecieru pomidorowego
1 duży ziemniak
1 duża marchew
1 duża cebula
łodygi od 1 brokuła (tylko te cienkie, gruby trzon wyrzucamy, cienkie łodygi wykorzystujemy do zupy, a różyczki np. do zapiekanki z ziemniakami, którą wczoraj też zostałam poczęstowana)
sól, pieprz
suszone, starte, czerwone papryczki chilli
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę i ciągle mieszać na małym ogniu, aż masa zrobi się jasnobrązowa (uwaga, nie przypalić). Dodać przecier pomidorowy i dalej mieszać energicznie, do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby zdjąć na chwilę z ognia. Dolać wodę, dodać soczewicę, oraz w całości: obraną marchew, obranego ziemniaka, łodygi od brokuła i obraną cebulę. Gotować powoli, aż wszystko będzie miękkie, na koniec zblenderować i przyprawić.
Aż Turcją pachnie, jak taka zupa paruje na stole...
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/03/turecka-zupa-z-czerwonej-soczewicy-nowa.html