Wykonanie
Pierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak.Proporcje
ziemniaków i
sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby
ziemniaków było więcej niż
twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;)Składniki:
na farsz:7 00 g
ziemniaków400 g
tłustego sera białego3
cebule3 łyżki
masłasól,
pieprz na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody1
jajkoPrzygotowanie:
Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle.
Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z
serem białym. dokładamy połowę usmażonej
cebuli, doprawiamy
solą oraz
pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy.Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco
mąką, gdy za sucha podlewamy
wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku.W tym czasie podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą
cebulkę i polewamy pierogi.Smacznego:)