ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie.

Pierogi ruskie.

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak.
Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;)
Składniki:
na farsz:
7 00 g ziemniaków
400 g tłustego sera białego
3 cebule
3 łyżki masła
sól, pieprz na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
Przygotowanie:
Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku.
W tym czasie podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi.
Smacznego:)
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/04/pierogi-ruskie.html